Nagyvilág

Kétszáz dizsihádistajelöltet nem engedtek ki Ausztráliából

isis (isis)
isis (isis)

A Közel-Keletre akartak utazni, valószínűleg az Iszlám Államhoz.

Több mint kétszáz dzsihadistajelöltet akadályozzak meg az ausztráliai hatóságok abban, hogy elhagyják az országot, és a Közel-Keletre utazzanak. Ott valószínűleg az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, vagy más szélsőséges szunnita fegyveres csoportokhoz csatlakoztak volna.

Amióta a terrorelhárító osztagok jelen vannak az ausztrál repülőtereken, körülbelül 86 ezer embert kérdeztek ki, és közülük 230-at akadályoztak meg az ország elhagyásában. A hatóságok szerint a feltartóztatottak közül legalább hárman tizenévesek voltak.

Az Iszlám Állam Ausztráliában különösen sikeresen toboroz.  A radikalizálódást és a politikai erőszakot kutató, londoni székhelyű nemzetközi központ szerint 100 és 250 között van azoknak az ausztrál állampolgároknak a száma, akik Irakban és Szíriában szunnita fegyveres csoportokhoz csatlakoztak.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerint létfontosságú, hogy az emberek tisztában legyenek vele: az ISIS – amelynek az ideológiáját “halálkultusznak” nevezte – megpróbálja a könnyen befolyásolható fiatalok agyát átmosni az interneten.

Március közepénkerült ki az internetre az Iszlám Állam útmutatója, amely a dzsihadista jelölteknek lépésről lépésre leírja, miként kell elhagyni Ausztráliát úgy, hogy ne keltsék fel a biztonsági szolgálatok gyanúját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik