Nagyvilág

Dzsihádistákat fogtak el Olaszországban és Albániában

Interneten toborzott és küldött Szíriába embereket az Iszlám Államhoz az az olasz-albán csoport, amelynek tagjait az olasz Piemonte tartományban és Albániában vették őrizetbe.

Az olasz terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság által közölt információk szerint két albán és egy olasz állampolgárságú férfiról van szó. Az egyik albánt Albániában, a másikat Torino közelében vették őrizetbe. A csoport harmadik tagja egy marokkói származású, de olasz állampolgárságú olasz fiatalember, aki Torinóban élt. Neki tulajdonítják azt a több mint 60 oldalas, olasz nyelvű propagandadokumentumot, ami a csoport honlapján az Iszlám Államot éltette.

Az olasz hatóságok 2013 óta tartották megfigyelés alatt az olasz-albán csoportot, amely az interneten toborozta a dzsihádista fegyveresekhez csatlakozni akarókat. Elsősorban Olaszországban letelepedett bevándorlócsaládokhoz tartozó fiatalokat igyekeztek megszólítani. Közülük az egyik már 2013-tól Szíriában tartózkodik, egy másik, aki tunéziai származású, de szintén olasz állampolgár, a napokban készült Szíriába utazni, hogy az Iszlám Állam fegyvereseihez csatlakozzon. A fiatalembert az idén bevezetett rendkívüli terrorizmusellenes törvények értelmében az olasz hatóságok úgynevezett rendkívüli megfigyelés alá helyezték. Az útlevelét és minden más személyi dokumentumát bevonták.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter korábbi kijelentései szerint Olaszországból vagy Olaszországon keresztül eddig 59 külföldi harcos jutott el Szíriába, ahol az Iszlám Államhoz csatlakozott. Közülük öten voltak olasz állampolgárok. Az olasz hatóságok adatai szerint az 59 főből eddig 14-en veszítették életüket Szíriában vagy Irakban. További száz olasz és külföldi személyt tartanak megfigyelés alatt Olaszországban a terrorszervezettel való kapcsolataik miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik