Nagyvilág

A Csillagok Háborúja legendás helyszínén garázdálkodik az ISIS

tatooine(960x640).jpg (tatooine, tunézia, csillagok háborúja, star wars,)
tatooine(960x640).jpg (tatooine, tunézia, csillagok háborúja, star wars,)
Nem engedik a sci-fi rajongóit a „Tatooine bolygó” közelébe a terrorfenyegetettség miatt.

Figyelmeztették a tunéziai hatóságok a Star Wars rajongókat: jobb, ha egyelőre távol tartják magukat a szaga legendás helyszíneitől, a Tatooine bolygó egykori díszleteitől, a térségben ugyanis kritikus szintre emelkedett a „dzsihádista aktivitás” – jelentette a CNN.

A jelentések szerint, az ország Tataouine nevű térsége (amiről a Csillagok Háborúja Anakin, és Luke Skywalkerének szülőbolygója a nevét kapta) olyan terroristák pihenőhelyévé vált, akik útban vannak Líbia felé, hogy ott csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A helyi hatóságok korábban három fiatalembert tartóztattak le a környéken, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ISIS-hez akartak csatlakozni, és két fegyverraktárt is felfedeztek a térségben. A gránátvetőket, gépfegyvereket, és a nagyjából húszezer lőszert valószínűleg a líbiai hadseregtől zsákmányolták ismeretlenek Muammar Gadhafi 2011-es bukása után.

 Csillagok Háborúja foegatási helyszín Tunéziában (kép: Wikipédia)

Tataouine a nyílt, gyéren lakott térség, közel Tunézia és Líbia határához, hosszú ideje a csempészek kedvelt területe: a határvonalat jelentő hegylánc ösvényein fegyverek, drogok és üzemanyagot szállítanak. A közelben van az a hely, amelyik rabszolgatelepként jelenik meg a Baljós Árnyak című Star Wars filmben, ahol a fiatal Anakin, és anyja Shmi otthona található.

A múlt heti tunéziai terrortámadás után, mely során tuniszi National Bardo Musemum-ban huszonhárom embert öltek meg az Iszlám Állam emberei, több ország is figyelmeztetést adott ki, azoknak, akik Tunéziába akarnak utazni. Arra kérik polgáraikat, hogy csak akkor utazzanak, az észak-afrikai országba, ha feltétlenül szükséges, de akkor is jobb, ha messze elkerülik a határhoz közeli Tataouine térségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik