Nagyvilág

Hazamenekült Iszlám Állam tagja, elfogták Bécsben

Szíriában súlyos sérüléseket szenvedett az az iszlám szélsőséges tizenhat éves fiú, akit még múlt héten kedden fogták el a schwechati reptéren.

A fiú 2014-ben tért át az iszlám vallásra, nem sokkal később szélsőséges eszméket kezdett el követni és augusztusban a szíriai-iraki háború sújtotta vidékre utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Hitetlen osztálytársait is megfenyegette

Korábban biztosítási ügynöknek tanult, azonban mikor az iszlám vallás felé fordult, felvette az Abu Muktail Al Almani nevet. A fiú korábban a Facebook adatlapján az ISIS-t népszerűsítő videókat tett közzé és megfenyegette “hitetlen” osztálytársait is.

A hatóságok október óta keresték, az ügyészség nyomozást indított ellene terrorszervezetben való részvétel, terrorista cselekedetre való kiképzés és felbujtás miatt.

A fiú vallomásában elmondta: Kobani városánál vívott harcokban abban segédkezett, hogy a sebesülteket minél előbb a kórházba juttassák. Később Raqqa közelében történt bombatámadás során súlyos sérüléseket szenvedett.

Irakba akarták vinni

Ezek után fordult a Raqqa polgármesteréhez, hogy Törökországban kérjen orvosi segítséget, így később egy Iszlám Állam tagokból álló csapattal együtt el tudott utazni. Februárban édesapjával is fel tudta venni a kapcsolatot és meg tudta szervezni Törökországból való hazautazását.

A hatóságokat elsősorban arra kíváncsiak, hogy kik vették rá a szélsőséges szervezethez való csatlakozásra. A fiú elmondása szerint az utazás előtt azt ígérték neki, hogy Szíriában anélkül is jól élhet majd, hogy részt kellene vennie a harcokban. Odautazása után azonban rögtön az iraki háborúba akarták küldeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik