Nagyvilág

Abu Azrael az iszlám Rambója

abu azrael 4 (harcos, síita, propaganda, )
abu azrael 4 (harcos, síita, propaganda, )

Muszlim szuperhős született: „A Halál Arkangyalának Atyja". Harctéri propaganda a Közel-Keleten.

Az ISIS legrosszabb rémálmaként emlegetik. Mintha egy hollywoodi akciófilm iszlám verziójából lépett volna elő Abu Azrael, vagyis „A Halál Arkangyalának Atyja”. Az izmos, kopasz, szakállas férfi előszeretettel pózol a kamerák előtt, általában az egyik kezében gépfegyverrel, a másikban pedig fejszével vagy karddal látható. Legutóbb az iraki hadsereg oldalán harcoló egyik síita milícia tagjaként tűnt fel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által megszállt, Tikrit elleni offenzívában – írja a BBC.

 Fotó: Facebook

Abu Azrael nemcsak kinézetre hasonlít a akciósztárokhoz: hőstetteiről legendák keringenek a közösségi portálokon, mindig szélesen mosolyog, kiváló a humorérzéke, de az ellenségeihez könyörtelen. Jelmondata: „illa tahin” nagyjából annyit jelent, hogy addig harcol az Iszlám Állam (arab gúnynevén Dáes) és követői ellen, amíg csak liszt marad belőlük. „Istenre esküszöm, nem leszek könyörületes hozzájuk” – nyilatkozta a harcos az AFP riporterének egy Tikrit melletti katonai bázison.

Azrael önéletrajza

Az interjúból az derült ki, hogy Azrael eredeti neve Ayyub Faleh al-Rubaie, Bagdadban élt, egyetemi testnevelő tanárként dolgozott, tanult taekwondot és valamennyire lőni is, de harctereken edződött meg.Elmondása szerint már harcolt a tavaly nyáron a Dáes ellen szerveződő önkéntes milícia, az Imam Ali Brigades tagjaként, tucatnyi helyszínen vette fel a fegyvert az ISIS-szel szemben, de tapasztalati sokkal régebbiek. Rubaie azt mondja, már az amerikaiak ellen fegyvert fogó iraki Mahdi Armynak is tagja volt, később pedig Damaszkuszban, a szíriai lázadók ellen harcolt.

 Fotó: Facebook

Rubaie azt mondja, öt gyermek apjaként nem nézhette tétlenül, hogy „testvérei” gyermekeit lemészárolják. „Láthatsz, amikor reggel iskolába viszem a gyerekeket és teljesen békés vagyok, ők viszont (a Dáes) csak a másik arcomat ismerik. Láttam őket fejszékkel lemészárolni a gyermekeinket, a Korán pedig azt tanítja: támadd őket, ahogy ők támadtak téged. Nekem is ugyanúgy kell lemészárolnom őket” – nyilatkozta. Aztán mikor a riporter az egyre növekvő hírnevéről kérdezte, azt válaszolta: „valószínűleg azért kerültem reflektorfénybe, mert a Mindenható akaratából nagyon sikeres vagyok a mocsok emberek legyilkolásában, de minden harcostársam hős. Magamat száz százalékban mártírnak tartom, nem félek a haláltól, sem most, sem később.”

Perzsa propaganda

Nemrég megjelent egy kép az Iraq Live Update Twitter oldalán: magas rangú iraki politikus, a közlekedésügyi miniszter fogadta a legendás Abu Azraelt. Kiderült, hogy a kormány egészen másképpen ismeri a legnépszerűbb síita harcos történetét. Azt mondják róla, hogy nem egy egyetemi tanárról, hanem egy profi katonáról, egy különleges egység jól képzett és tapasztalt tagjáról van szó.

A különös figura sztoriján keresztül bepillantást nyerhetünk az iráni propagandagépezet működésébe. Abu Azrael hivatalos oldalának e sorok írásakor közel 333 ezer rajongója van. A legtöbben irakiak, de egyre több az iráni is azok között, akik lájolják és megosztják az idealisztikus harcos képeit, és hőstetteit.

Phillip Smyth, a Maryland University síita milícia szakértője szerint a Kata’ib Imam Ali nevű szervezet már a tavaly nyári megalakulásának pillanatában elkezdte népszerűsíteni sztárharcosát, Abu Azraelt. Ráadásul egészen jól felépített stratégiával.

 Fotók: Facebook

 

„Évek óta kutatom, hogyan használják a közösségi oldalakat a síita milíciák. Abu Azrael figurájára tökéletesen ráillik a kampánystratégia, amit alkalmazni szoktak. Nagyon jól kitalált karakter, akit mindig érdekes szituációkban vagy hőstettek véghezvitele közben fotóznak. Soha nem jelenik meg viszont akkor, amikor a milícia sokkal sötétebb oldalát mutatja meg a közösségi szájtokon. Például amikor levágott fejekről készült képeket posztolnak, amelyekről azt állítják, hogy ISIS harcosokhoz tartoztak.”

Már maga az tény is elgondolkodtató, hogy Rubaie számos síita harcossal együtt jelen van a szunnita terület szívében fekvő Tikritért folytatott harcokban. Több, önmagát független szabadcsapatként beállító milíciáról sejthető, hogy valójában Iránhoz tartoznak. Árulkodó, hogy nemrégiben az iráni hadsereg, hivatalos nevén: Az Iszlám Forradalom Védelmezőinek Hadserege (IRGC) speciális alakulatainak Facebook oldalán is megosztották Abu Azreal képeit, hogy tovább fényezzék az Iszlám szuperhősének nimbuszát. Közben kiváltva azok aggodalmát, akik attól tartanak, hogy Irán jelenléte még tovább destabilizálja a térég amúgy is kaotikus helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik