Nagyvilág

Fico is elmegy a moszkvai világháborús ünnepségre

Hetek óta tart a huzavona arról, vajon melyik szlovák vezető képviseli az országot a moszkvai világháborús megemlékezésen. Nagy nehezen megszületett a megoldás: Robert Fico kormányfő elmegy, Andrej Kiska államfő távolmarad.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterre hivatkozva szerdán több vezető pozsonyi lap számolt be arról, hogy Robert Fico szlovák kormányfő részt vesz május 9-i moszkvai világháborús emlékünnepségen (a háború befejezésének 70. évfordulóját ünneplik). Fico és Andrej Kiska államfő részvételének vagy távolmaradásának esélyeivel néhány hete kezdett foglalkozni a szlovák média.

Lavrov kedden a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta: a májusi megemlékezésre a cseh államfőt, a szlovák kormányfőt és a ciprusi elnököt is várják. Szerdán a tervezett kormányintézkedésekről gyakran elsőként beszámoló független pozsonyi Pravda és a liberális Sme is foglalkozott a szlovák kormányfő esetleges részvételével.

Mindkettő többé-kevésbé kész tényként kezelte Fico kiutazását, de kiemelték, a kormányhivatal nem hozott nyilvánosságra végleges döntést arról, hogy a kormányfő elmegy-e Moszkvába. Ez illeszkedik Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter múlt hét pénteki, a visegrádi négyek, az Északi Tanács és a balti államok magas-tátrai találkozóján tett kijelentéséhez, miszerint az ügyben a legfelsőbb szinteken folyik az egyeztetés, de még nincs döntés.

Nem vesz részt viszont az ünnepségen az Oroszországot az ukrajnai helyzettel kapcsolatban többször is kritizáló Andrej Kiska államfő, aki távolmaradását szerdán jelentette be – írja az Újszó. Az államfőnél a moszkvai ünnepségen való részvétel ellen és mellett is lobbiztak. Kiska két, közéleti személyiségek és politikusok által aláírt levelet is kapott, az egyik távolmaradást ajánlott, a másik pedig részvételét kérte.

Magyarországot egyébként elvileg Áder János államfő, Észak-Koreát pedig Kim Dzsongun legfőbb vezető képviseli majd Moszkvában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik