Nagyvilág

Erdogan is beszállna a magyar autópálya-építésekbe

áder jános, recep tayyip erdogan (áder jános, recep tayyip erdogan)
áder jános, recep tayyip erdogan (áder jános, recep tayyip erdogan)

Áder János a mindenhol összeesküvőket látó török elnökkel tárgyalt.

Törökország az építőiparban a második leghatékonyabb ország a világon – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában, miután Áder János magyar köztársasági elnökkel tárgyalt. Épp ezért reméli, hogy a 2020-ig uniós forrásból Magyarországon megvalósuló autópálya-építési projektekben török cégek is részt vehetnek majd.

Mindketten egyetértettek abban, hogy adottak a feltételek a két ország közti kereskedelmi forgalomnak a mostani kétmilliárdról ötmilliárd dollárra való növeléséhez. Erdogan köszönetét fejezte ki azért, hogy Magyarország régóta elkötelezett híve Törökország európai uniós csatlakozásának és szerinte ebben a kérdésben Törökország továbbra is elkötelezett. Áder megjegyezte, hogy Törökország ma is az EU része, hiszen exportjának 40-60 százaléka az unióba irányul.

Hogy Törökországnak valójában mekkora esélye van az uniós csatlakozásra, az épp Erdogan vállalhatatlan lépései miatt erősen kérdéses, az elnökre kritikus megjegyzést tevő embereket ugyanis őrizetbe veszik és el is ítélik, egy török napilap főszerkesztője például egy év börtönt kapott azért, mert tolvajnak nevezte az államfőt korrupciós botrányaira célozva. Becstelenségének jelképe a 150 milliárd forintnyi közpénzből felépített elnöki palota, melyet még miniszterelnökként kormányfői rezidenciának szánt, majd átminősíttette elnöki székhellyé, amikor kiderült, hogy államfőként folytatja politikai karrierjét. Ellenzékét folyamatosan azzal vádolja, hogy merényletet akarnak végrehajtani ellene és családtagjai ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik