Belföld

Nem foglalkozik a Fidesz Áder kifogásaival

Parlament, országház (Parlament, országház)
Parlament, országház (Parlament, országház)

Az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban is változtatásokat fogadhat el a Parlament.

Kedden reggel kilenc órakor kezdődik az Országgyűlés ülésnapja, melyen a napirend előtti felszólalások után számos kérdésben döntenek.

Változatlan formában hagyhatják jóvá az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvénymódosítást, mely az államigazgatás átalakításáról szól. Az államfő azt kifogásolta, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben hozott döntéseket a hatóság hirdetmény útján közli, ez viszont a kormány szerint beleillik a kiemelt beruházások meggyorsításáról szóló koncepcióba.

Szavazhatnak Lázár János javaslatáról is, mely alapján 2016-ban kis népszámlálást tartanának. Ennek mintája a lakosság és a háztartások tíz százalékára terjedne ki, a cél az, hogy a legfontosabb adatok járási lebontásban rendelkezésre álljanak a döntések előkészítéséhez.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban két változtatásról is dönthet az Országgyűlés. Az egyik alapján azoknak a kereskedelmi dolgozóknak járna százszázalékos vasárnapi bérpótlék, akik csak az év néhány vasárnapján nyitva tartó boltokban dolgoznak, a minden vasárnap kinyitó üzletek alkalmazottai ötvenszázalékos pótlékra lehetnek jogosultak.

Elfogadhatják azt az előterjesztést is, amely kiterjesztené a kötelező vasárnapi zárva tartást azokra az áruházakra, melyek egy helyen végeznek kis- és nagykereskedelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik