Nagyvilág

Vulkán, földrengés és ciklon bombázta le a trópusi szigetet

Vanuatu sziget (Vanuatu sziget)
Vanuatu sziget (Vanuatu sziget)

Ha létezik ország a világon, ami egy csomó természeti katasztrófának van kitéve, akkor az a most ciklon által letarolt Vanuatu.

A 267 ezer fős csendes-óceáni szigetországot a napokban tette tönkre a Pam tájfun a maga 200 kilométer per órás szelével. Ezt megelőzően vulkánkitörés és földrengés is sújtotta déltengeri államot – emlékeztet a Guardian Vanuatu sebezhetőségére.

Ambrym szigete csúcsra járatta a bibliai katasztrófákat, de csodával határos módon a 7000 fős lakosság épen maradt. Az első segélycsapatok a Pam után kedden érkeztek a szigetre, aminek teljes termését elemésztette a vihar, így sürgős élelmiszersegélyre szorulnak.

Ian Walter, egy iskolát építő ausztrál segélyszervezet tagja a helyszínen van, ő beszélt a sziget szenvedéseiről: “Két hete volt egy 6,5-ös földrengésünk, ezt követte 100 év óta először a vulkán ismételt kitörése és most egy ötös kategóriájú ciklon”. Hozzátette, a fővárostól, Port Vilától délre eső térségek lakói sokkal rosszabbul jártak.

Fotók: Europress/AFP/Jeremy Piper

Csecsemőjüket hátrahagyva menekültek

Más segélyszervezetek borúlátóbbak, volt olyan sziget, ahol egy vulkán tövében bújtak el a lakosok. A falvak könnyűszerkezetes házait és viskóit magával vitte a vihar, az erdőkben nem maradt levél a fákon, de Port Vila is komoly károkat szenvedett. Egyelőre 11 halottról tudni, de több szigettel még nincs összeköttetés. A vanuatui kormány értetlenségét fejezte ki az ENSZ becslése miatt, ami 24 halottról szólt, egy miniszter egyenesen “őrült”-nek nevezte a túlzó számokat.

Közben kemény történetek érkeznek az országból: Willy Yannick vilai lelkész beszélt a Guardiannak egy egyhetes csecsemőről, aki azért halt meg, mert szülei otthagyták a megrongálódott otthonukban, ahonnan ők fejvesztve menekültek. Jelenleg 50 család él a helyi templomban, mivel a ciklon egyszerűen a tengerbe fújta a viskójukat. Vanuatunak jelenleg rizs, hús és sátor kell, és akkor kezdhetik meg az újjáépítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik