Nagyvilág

Klórral ölhettek gyerekeket Szíriában

Hatan életüket vesztették az ország északnyugati részén, amikor a szíriai kormányerők gáztámadást hajtottak végre.

Orvosok olyan videókat tettek fel az internetre, amelyeken kisgyerekek láthatók fulladásos tünetekkel. A damaszkuszi kormány előzőleg tagadta azokat a vádakat, hogy vegyi fegyvert vetett volna be, s egy katonai forrás azt mondta, nincs információja az állítólagos támadásról az Idlíb tartománybeli Szármin falu ellen.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint viszont a halottak között van egy férfi, a felesége és három gyermekük. Orvosi forrásokat idézve a jogvédő szervezet azt írta, hogy az áldozatokat hordóbombákból kiszabaduló gáz ölte meg, amely valószínűleg klór volt. Több tucatnyian megsebesültek a támadásban – tette hozzá az emigráns szervezet.

Szíriában 2013-ban nemzetközi nyomásra megkezdődött az állami kézben lévő vegyi fegyverek leszerelése, miután az ENSZ és az OPCW közös bizottságának ellenőrei megerősítették, hogy a katonai konfliktusban mérgező harci anyagokat vetettek be. Az OPCW szakértőinek egy jelentése szerint ennek ellenére tavaly nagy valószínűséggel klórgázt vetettek be fegyverként három, ellenzéki ellenőrzés alatt álló falu ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa februárban elítélte az olyan mérgező anyagok szíriai bevetését, mint a klórgáz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik