Nagyvilág

Komoly harcok dúltak Szíriában

Az Iszlám Állam (IÁ) több tagja és számos kurd fegyveres vesztette életét vasárnap Szíria több pontján, civilek is meghaltak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint legalább negyven kurd és dzsihadista fegyveres esett el a véres ütközetekben, amelyeket Tell-Tamer birtoklásáért folytattak egymással. A Damaszkusztól 600 kilométerre lévő város stratégiai jelentőségű a dzsihadisták számára, mivel ha sikerül bevenniük, elzárhatják a külvilágtól a kurdok által ellenőrzött el-Haszeke várost – írja az MTI.

Az északkeleti el-Haszeke tartományban azért fontos számukra a teljes ellenőrzés kivívása, mert az a szíriai-török-iraki határ háromszögében fekszik, az IÁ szíriai és iraki területeit összekötő útvonalon. Az OSDH ugyancsak tudni vélte, hogy tizenegy polgári lakos vesztette életét vasárnap egy légi támadásban, amelyet a szíriai kormányerők hajtottak végre a fővárostól nem messze fekvő Erbínnél a felkelők állásai ellen, ötven ember megsebesült.

Szíria északi részén, Handarat és Baskoj környékén súlyos harcok folytak az an-Nuszra terrorszervezet tagjai és a kormányhadsereg katonái között. Az OSDH szerint a dzsihadista szervezet egyik helyi vezetője és egy gyermek halt meg egy rakétatámadás következtében. Az amerikaiak által vezetett koalíció a hét végén összesen tizenhárom légi csapást hajtott végre az IÁ állásai ellen Irakban és Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik