Nagyvilág

Hét évet is kaphat a politikusnőt lelövő egyiptomi rendőr

Saimáa esz-Szabbágh (egyiptom, saimáa esz-Szabbágh)
Saimáa esz-Szabbágh (egyiptom, saimáa esz-Szabbágh)

Bíróság elé állítanak egy rendőrt Egyiptomban, mert egy tüntetésen vélhetően ő lőtte agyon Saimáa esz-Szabbágh-ot.

Egy rendőr lövedéke végzett azzal az egyiptomi politikusnővel, akit januárban, a 2011-es egyiptomi forradalom negyedik évfordulója alkalmából tartott egyik tüntetésen lőttek agyon – áll Hisám Barakát egyiptomi főügyész keddi közleményében.

A 32 éves Saimáa esz-Szabbágh halála nemzetközi felháborodást váltott ki, annál is inkább, mert a baloldali aktivista a 2011. január 25-én, éppen a rendőrség napján kitört felkelés áldozatairól kívánt megemlékezni. Társaival együtt virágokat akartak elhelyezni a kairói Tahrír téren. A három évtizedes Mubarak-érának véget vető események alatt a tömegek egyebek mellett a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak.

 
Fotó: Europress 

A főügyész közleménye szerint bűnvádi eljárás indul a rendőrséghez tartozó félkatonai szervezet, a tömeges tüntetések felszámolásakor gyakran bevetett Központi Biztonság egyik tisztje ellen gondatlan emberölés vádjával. Ha bűnösnek találják, hét évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat. Barakát röviddel a tragédia után még azt mondta, hogy az első vizsgálatok szerint a rendvédelmi erők csak könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen.

A Szabbággal együtt tüntetők és más szemtanúk kezdettől fogva egyértelműen a rendőrséget vádolták a gyilkossággal, és a Human Rights Watch közzétett egy videofelvételekből és fotókból álló jelentést, amely szerint a biztonságiak egy fekete álarcot viselő tagja lőtt a fiatal nőre. Világszerte ismertté vált az a helyszínen készült kép, amelyen az ájult, vérző nő egy társa karjaiban látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik