Nagyvilág

Lövik a dzsihádistákat Irakban és Egyiptomban

Az iraki hadsereg visszafoglalt egy települést az Iszlám Államtól. Egyiptomban harci helikopterek huszonöt dzsihádistát öltek meg.

Az iraki hadsereg és szövetséges milíciák visszafoglalták a Tikrít közelében fekvő, stratégiai fontosságú ad-Dúr települést az Iszlám Államtól a kormányerők által Tikrít visszavételére indított átfogó offenzíva ötödik napján.

Független források egyelőre nem erősítették meg az értesülést. Iraki tisztségviselők a Reuters brit hírügynökségnek arról számoltak be, hogy a katonák csupán ad-Dúr déli és keleti részét tartják ellenőrzésük alatt. Hádi al-Amíri, a műveletben részt vevő legnagyobb síita milícia vezetője azonban azt mondta, teljesen felszabadították a települést, és szombaton a Tikríttől északra fekvő al-Alám ellen indítanak támadást.

Ad-Dúr bevétele és Tikrít elfoglalása is szimbolikus jelentőséggel bír az irakiaknak. 2003-ban az amerikai erők Szaddám Huszein megbuktatott szunnita elnököt több száz hívével együtt ad-Dúrban fogták el.

Egyiptom is odacsapott a terroristáknak

Két nap alatt 25 dzsihadistával végeztek egyiptomi harci helikopterek a Sínai-félsziget északkeleti részén – jelentette az egyiptomi sajtó. A légierő Apache típusú harci helikopterekkel támadott több házat a Gázai övezettel szomszédos régióban, miután a hadsereg olyan értesüléseket kapott, amelyek szerint az ország legveszedelmesebb terrorcsoportjának tagjai tartózkodnak bennük. Biztonsági források szerint a légicsapásokban az Anszár Beit al-Makdisz tíz fegyveresét ölték meg, míg egy nappal korábban hasonló módon tizenöt szélsőségessel, köztük a milícia egyik vezetőjével, Asraf Abu Zurejivel végeztek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik