Nagyvilág

Kivégeztek egy iszlamistát Egyiptomban

Kivégeztek Egyiptomban egy gyilkosságért elítélt szélsőséges iszlamistát; ez volt az első olyan halálos ítélet a jelenlegi államfő hivatali idejében, amelyet a Muzulmán Testvériség hívén hajtottak végre.

Mahmúd Haszán Ramadánt az előző elnök, az iszlamista Mohamed Murszi megbuktatását övező tavaly előtti összecsapások idején elkövetett bűncselekményekben találták bűnösnek. Murszi hívei az egyik alexandriai tiltakozó akcióban gyermekeket dobtak ki egy épületből, és Ramadán részt vett ebben – derül ki a belügyminisztérium kairói közleményéből, amely hírt adott a szombati akasztásról. A szóban forgó zavargás miatt 63 embert ítéltek el, többségüket 15-25 év börtönre. 

Murszi 2013 júliusi elüldözése óta az egyiptomi hatóságok korábban nem látott méretű tömeges perekben az előző elnök és a Muzulmán Testvériség híveinek százait állították bíróság elé és ítélték halálra. A volt elnök támogatói elleni rendőri megtorló akcióknak legalább 1400 halálos áldozatuk volt. Murszi ellen is több per folyik, köztük olyanok, amelyekben őt is halálra ítélhetik. 

A belügyminisztérium szóvivője szombaton maga is úgy fogalmazott, hogy Ramadán “az első, akit a Murszi-barát tüntetések és perek keretében végeztek ki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik