Nagyvilág
Harry herceg (harry herceg, )

Harry herceg leszerel

A királynő 30 éves unokája tíz év szolgálat után befejezi katonai pályafutását, és Afrikában vállal önkéntes munkát.

Korábban a témában:

Az elhunyt Diana hercegnő kisebb fia, aki a negyedik a trónutódlási sorban, otthagyja a hadsereget és a nyarat már egy környezetvédelmi csoport önkénteseként tölti Afrikában sebesült katonák társaságában – írja a Daily Mail.

Indulhat az állásért rohangálás

Az udvar hivatalos londoni rezidenciája, a Kensington-palota szóvivője szerint Harry nem titkolta, hogy egy évtizednyi katonáskodás után “igencsak nehéz döntés volt” otthagyni a hadsereget, de hangsúlyozta, hogy “egyszer minden jó dolog óhatatlanul véget ér”.

A Daily Mail szerint Harry így a leszerelt katonák álláskeresőihez csatlakozik, hiszen a herceg még nem döntötte el, hogy mivel is fog foglalkozni.

 

A brit sajtó bennfentes udvari forrásai azonban azt kizárták, hogy Harry Wales százados – ahogy a herceg a brit fegyveres erők nyilvántartásában szerepel “teljes munkaidőben” a királyi család szolgálatába álljon, vagyis mindenképpen valamilyen polgári foglalkozást választ magának.

Harry a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett 2005-ben. Ezután – kitüntetéssel – a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló külön első tiszti és lövészképesítést is megszerezte.

A terrorveszély miatt is dönthetett így

Kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, legutóbb három éve, amikor már az Apache támadó helikopterekkel vett részt harci bevetéseken.

Tavaly azonban nyugalmasabb, irodai beosztásba került. Feladatai közé tartozott az olyan nagyszabású ünnepi katonai parádék megszervezése és vezénylése, mint a híres Trooping the Colour, vagyis saját nagymamája, az idén 89 esztendős II. Erzsébet királynő “hivatalos” júniusi születésnapja alkalmából rendezett látványos katonai parádé.

A döntésben része lehetett annak, hogy a brit hadvezetésen belül túl nagynak ítélték a hercegre leselkedő terrorveszélyt.

Ha kellett, embert is ölt

Harry második afganisztáni szolgálatának idején a brit sajtó olyan értesüléseket közölt bennfentes katonai forrásokból, hogy a herceg tálib parancsnokok likvidálását célzó bevetéseken vett részt.

 
Fotó: Europress 

Hazatérte után, a BBC-nek nyilatkozva Harry ilyen konkrétan nem erősítette meg ezt az értesülést. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy bevetései során ölt-e embert, Harry azt mondta, hogy “igen, ugyanúgy, mint sokan mások”.

Első, 2008-2009-ben teljesített afganisztáni szolgálata idején a brit hadvezetés komolyan tartott attól, hogy Harry a tálib lázadók fogságába eshet, ezért akkor nem is hozták nyilvánosságra, hogy a herceg Afganisztánban van.

A bulizó herceg kivívta a tiszteletet

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt a herceg frontszolgálatának lejártáig. A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt azonnal, idő előtt hazarendelték.

Második, két éve befejeződött frontszolgálatát már nem titkolták abból a megfontolásból, hogy a katonaherceg akkor nem szárazföldi, hanem légi hadműveletekben vett részt, így elvileg nehezebb volt a közelébe kerülni.

A veszélyes afganisztáni küldetésekkel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.