Nagyvilág

Angliában minden cigarettásdoboz ugyanúgy fog kinézni

Bevezetik a márkasemleges cigarettásdobozokat Nagy-Britanniában, miután az intézkedésre vonatkozó terveket hétfőn jóváhagyta a brit parlament felsőháza.

A márkajelzéssel ellátott cigarettásdobozok betiltása 2016 májusától léphet életbe.

Az új szabályozást a David Cameron vezette konzervatív kormány évekig húzódó politikai viták és magánlobbizás után vezetheti be. A tervezet a támogatói szerint jótékony hatással lehet a közegészségügyre, és csökkentheti a gyermekdohányosok számát is.

“Ez egy meghatározó pillanat abban a hosszú és türelmes küzdelemben, amelyet azért folytatunk, hogy visszaszorítsuk, és véget vessünk azoknak a borzalmaknak, amelyeket a dohányipar hozott az országunkra és az egész világra” – nyilatkozta Deborah Arnott, egy dohányzásellenes jótékonysági szervezet (Action on Smoking and Health) vezetője.

A dohányipari vállalatok múlt héten jogi lépéssel fenyegettek, ha a tiltást elfogadják, azzal érvelve, hogy a tervezet egyrészt megsérti a szellemi tulajdonjogokat, másrészt a csempészet és hamisítás terjedéséhez vezethet.

Az új szabályzás eredetileg csak Angliára vonatkozna, azonban a walesi kormányzat már jelezte, hogy követni fogja a lépést, és Észak-Írország és Skócia is hasonlóan dönthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik