Nagyvilág

Az oroszok viselkedése „ismerős mindenkinek, aki elmúlt 50 éves”

philip hammond (philip hammond)
philip hammond (philip hammond)

A brit külügyminiszter szerint már nemcsak a terrorizmusra, hanem a Putyinnak köszönhető nemzetbiztonsági fenyegetettségre is oda kell figyelni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök akciói aláássák Kelet-Európa nemzetbiztonságát – mondta kedden a brit külügyminiszter. Philip Hammond elmondta: nem zárható ki, hogy a „stratégiai kommunikáció” jegyében leleplezik az orosz nép előtt a Putyint körülvevő belső kör pénzügyi machinációit.

A politikus szerint a hidegháború vége óta eltelt két évtizedben Nagy-Britannia és szövetségesei a nyitottság, a nagyvonalúság és a partnerség szellemében próbálták elősegíteni, hogy Oroszország elfoglalhassa az őt megillető helyet a globális stabilitás fenntartásához hozzájáruló nagyhatalmak közt. Ma már azonban tényként kell elfogadni, hogy Oroszország eldobta ezeket az erőfeszítéseket – mondta a külügyminiszter.

Hammond szerint azzal, hogy Oroszország egyértelműen semmibe veszi a nemzeti jogot, Nagy-Britanniának már nem csak a terrorizmusra, hanem a külföldi államok jelentette nemzetbiztonsági fenyegetésre is folyamatosan figyelniük kell. „Olyan orosz vezetővel állunk szemben, aki nem arra törekszik, hogy a nemzetközi szabályokon alapuló rendszerhez csatlakozzon, hanem arra, hogy felforgassa azt” – mondta.

A Krím-félsziget törvénysértő elfoglalása és az, hogy Moszkva orosz katonákat vet be Kelet-Ukrajna destabilizálására, alapvetően ássa alá Kelet-Európa szuverén országainak nemzetbiztonságát. „A jelenlegi helyzet ismerős mindenki számára, aki elmúlt 50 éves: az agresszív orosz magatartás emlékezetünkbe idézi, hogy Oroszország a legnagyobb fenyegetést jelenti nemzetbiztonságunkra, ezért a hírszerzési értesülések gyűjtésének folytatása Oroszország képességeiről és szándékairól a belátható jövőben életfontosságú része marad hírszerzési tevékenységünknek” – hangsúlyozta Philip Hammond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik