Nagyvilág

12 ember felakasztásával tért vissza a halálbüntetés Pakisztánban

akasztas(960x640).jpg (kötél, akasztás, )
akasztas(960x640).jpg (kötél, akasztás, )

A halálra ítélési moratórium eltörlés után egy héttel tizenkét halálra ítélt férfit akasztottak fel.

Ilyen sok embert egy nap alatt nem végeztek ki azóta, hogy decemberben Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök részlegesen feloldotta a halálbüntetés végrehajtásának tilalmát.

Véres terrortámadás után hozták vissza a halálbüntetést

A kormányfő Pakisztán történetének legvéresebb terrorcselekményét, a pesavari katonai iskola elleni tavaly decemberi, 153 halálos áldozatot szedő tálib támadást követően döntött a moratórium feloldásáról. A 132 diák életét követelő merénylet sokkolta a pakisztáni társadalmat, amely határozottabb fellépést sürgetett a kormány részéről a tálibok ellen.

Azóta 27 embert akasztottak fel Pakisztánban, többségében tálib felkelőket.

Egy héttel korábban a hatóságok a moratórium részleges feloldását – vagyis azt, hogy kizárólag a terrorcselekmények miatt elítéltek kivégzését tették lehetővé – kiterjesztették a más bűncselekmények miatt elítéltek esetében is.

Gyilkosokat is kivégeztek

A kedden kivégzettekről nyilatkozva a belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy nem csupán terroristák voltak, néhányan közülük gyilkosságot vagy más “szégyenletes bűnt” követtek el.

A halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot 2008-ban vezette be az abban az évben hatalomra került demokratikus kormány.

Nemzetközi jogvédő szervezetek bírálták a moratórium teljes eltörléséről szóló döntést. Szakértők úgy vélik, a pakisztáni ítéletek megbízhatatlanok: az elavult igazságszolgáltatási rendszer rosszul működik, a vallomásokat sokszor kínzással csikarják ki a gyanúsítottakból és a rendőrök szinte semmilyen nyomozási képzést nem kapnak. Jelenleg több mint 8 ezer elítélt van halálsoron Pakisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik