Nagyvilág

Balhé Pakisztánban a Charlie Hebdo miatt, meglőttek egy fotóst

charlie hebdo belső (charlie hebdo, )
charlie hebdo belső (charlie hebdo, )

Több százan tüntettek pénteken a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap ellen a pakisztáni Karacsiban lévő francia konzulátus előtt, a tiltakozók egy része összecsapott a rendőrséggel. Az AFP francia hírügynökség fotósát is meglőtték az összecsapásokban.

Egy tálib csoportosulás „mocskos szentségtörőknek” nevezte a merénylet áldozatául esett szatirikus lap szerkesztőit, a pakisztáni miniszterelnök pedig elítélte, hogy újraközölték a muzulmánok egy része által sértőnek tartott karikatúrákat – írja a The Local.

Több százan tüntettek

A tüntetők egy része, mintegy kétszáz ember kövekkel kezdte dobálni a helyszínre vezényelt rendfenntartókat, a biztonsági erők erre figyelmeztető lövéseket adtak le, majd könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg szétoszlatására. Az összecsapásokban legalább három ember, köztük a francia hírügynökség egyik fotósa is megsebesült.

A fényképészt, Aszif Haszant kórházba szállították, ahol sikeresen megműtötték, már nincs életveszélyben – írta az AFP. A rendőrség szerint a férfira tüntetők lőttek rá, s Haszant a tüdején érte a találat. A Reuters brit hírszolgálat tájékoztatása szerint a demonstrálók közül sokan fel voltak fegyverkezve. Az összecsapások után a tiltakozók, többségükben a helyi egyetem diákjai visszavonultak, de továbbra is az utcán vannak.

Az országban több tízezres tüntetésekre számítanak pénteken, melyeket azért hívtak össze, hogy elítéljék azt, hogy a francia sajtóban – a muzulmán hittel szembemenve – Mohamed prófétát ábrázoló rajzok jelenhetnek meg. A szervezők között van a Laskar-e-Taiba betiltott militáns csoportosulás jótékonysági szárnya is. A dél-pakisztáni Karacsin kívül tiltakoztak a fővárosban, Iszlámábádban, valamint Lahorban, Pesavarban és Multánban is. Utóbbiban a demonstrálók elégettek egy francia zászlót is.

Egy pakisztáni tálib szervezet közleményében azt írta a hetilap elleni támadást végrehajtó testvérekről, hogy „mocskos vallásgyalázóktól” szabadították meg a világot. „Iszlám ellenségei, vigyázzatok! Közösségünk fiataljai készen állnak feláldozni magukat a Próféta szentségéért” – közölték.

A világ második legnépesebb muzulmán országa, a 200 milliós Pakisztán hivatalosan elítélte a francia magazin párizsi szerkesztősége elleni, tizenkét halálos áldozatot követelő múlt szerdai merényletet, az utóbbi napokban azonban feszültté vált a helyzet a tálib felkelők ellen folyamatosan küzdő államban. Az északnyugati Pesavarban a franciaországi terrortámadást elkövető Kouachi fivérek mellett tüntettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik