Nagyvilág

Az ukrán kormányfő nem hisz Putyin békéjében

arszenyij jacenyuk (arszenyij jacenyuk)
arszenyij jacenyuk (arszenyij jacenyuk)

A hadsereget a Janukovics-rezsim alatt orosz segítséggel szétverték, majd a dollármilliárdokból felfegyverzett oroszok rárontottak az országra – mondta értékelő beszédében Jacenyuk.

Ukrajna atomnagyhatalommal, az Oroszországi Föderációval áll háborúban, mely az elmúlt évtizedben dollármilliárdokat költött fegyverkezésre – mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kormányának első száz napját elemezve. Elmondta: az ukrán hadsereget a Janukovics-rezsim alatt orosz segítséggel verték szét, ennek ellenére orosz terroristák és hivatásos katonák tízezreit sikerült feltartóztatni, ezzel a helytállással pedig megmutatták, hogy méltó helyük van az európai államok között.

A jelenlegi kormány hivatalba lépésekor az országban virágzott a korrupció, erkölcsi széthullás volt a jellemző és jelentősen megcsappant az ország valutatartaléka. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus következtében megsemmisült a gazdaság húsz százaléka, szétbombázták a bányákat, csaknem egymillió belső menekültről kell az államnak gondoskodnia – értékelte a helyzetet Jacenyuk.

Mint hozzátette, Ukrajna azt szeretné, hogy minél hamarabb érjen véget a fegyveres konfliktus, Oroszország azonban szemernyit sem változtatott politikáján az egy hónapja létrejött minszki megállapodás óta. A kormányfő elmondta: szeretne hinni abban, hogy a minszki folyamat kedvezően zárul, de nem sok reménye van erre, mert Oroszország és Putyin nem változtatta meg Ukrajnával kapcsolatos terveit.

Jacenyuk ígéretet tett arra, hogy a külföldi partnerektől kapott hitelekből nem fordít a fegyveres erők fenntartására. A hadsereget közvetlenül az állami költségvetésből finanszírozzák – szögezte le.

Ukrajna az idén összesen 16,3 milliárd dollár külföldi forrásra számít, ennek nagy részét, tízmilliárd dollárt az IMF hitele teszi ki. Az Egyesült Államok további kétmilliárd, az EU pedig 1,8 milliárd dolláros támogatást helyezett kilátásba. A kormány a hitelekből főként az ukrán bankrendszert szeretné megszilárdítani és a nemzeti valuta, a hrivnya árfolyamát megerősíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik