Nagyvilág

Per is lett Clinton levelezése miatt

Az AP amerikai hírügynökség szerdán pert indított a washingtoni külügyminisztérium ellen, hogy hozzáférhessen Hillary Clinton volt külügyminiszter e-mailes levelezéséhez.

A hírszolgálat azután fordult bírósághoz, hogy az információs szabadságról szóló amerikai törvény (FOIA) alapján többször is sikertelenül kérelmezte az e-mailek megismerését.

Az AP az amerikai fővárosban működő szövetségi bíróságon indított pert a külügyminisztérium ellen. A keresetet egy nappal azután nyújtották be, hogy Hillary Clinton az elektronikus levelezését övező botrány kirobbanása óta először megszólalt az ügyben.

19 ezer közérdekű adatigénylés

“Az Associated Press alapos mérlegelés és a többi lehetőség kimerítése után megtette a szükséges jogi lépéseket, hogy hozzáférhessen ezekhez a fontos dokumentumokhoz, amelyek fényt fognak deríteni a külügyminisztérium és Clinton egykori miniszter, potenciális elnökjelölt-aspiráns tevékenységére” – közölte Karen Kaiser, a hírügynökség illetékese.

Alec Gerlach külügyi szóvivő nem kívánt megjegyzést fűzni a történtekhez, mindössze annyit mondott, hogy a lehetőségek szerint megpróbálnak eleget tenni a hozzájuk beérkezett kérelmeknek. Elmondása szerint tavaly mintegy 19 ezer közérdekű adatigénylést nyújtottak be a tárcánál.

A The New York Times múlt kedden számolt be arról, hogy a demokrata elnökjelöltség legesélyesebbnek mondott várományosa a 2009-től 2013-ig tartó külügyminisztersége ideje alatt kizárólag egy magán e-mail-címet használt hivatalos levelezésre a kormányzat által biztosított fiók helyett.

A volt first ladyt a magán e-mail kizárólagos használata miatt bírálatok érték a Republikánus Párt részéről, és kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, vajon a potenciális elnökjelölt-aspiráns betartotta-e azokat a törvényeket, amelyek a szövetségi alkalmazottak számára előírják, hogy őrizzék meg a munkájukkal kapcsolatos írásos dokumentációt. Egy, a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás ügyében vizsgálódó képviselőházi bizottság az ügy miatt beidézte a diplomáciai tárca volt vezetőjét és két másik kongresszusi testület is hasonló lépést helyezett kilátásba.

Hillary Clinton bejelentette, hogy a minisztersége alatt keletkezett 55 ezer oldalnyi, a munkára vonatkozó levelezését a külügyminisztérium rendelkezésére bocsátotta, amit a tárca biztonsági mérlegelést követően nyilvánosságra fog hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik