Nagyvilág

Megint lövik a donyecki repteret és Mariupolt

Egy ukrán katona meghalt az ország szakadárok kezén lévő keleti részében, ahol a kormányerők állítása szerint aknavetővel lövik őket a donyecki repülőtér és Mariupol kikötőváros közelében.

Egy katona meghalt, négy társa megsebesült – jelentette be szerda reggel Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője. A hadsereg közleménye szerint állásait 120 milliméteres aknavetővel lőtték szerdára virradóra Pitszkij, Opitne és Avgyijivka falvak térségében, nem messze a rommá lőtt donyecki repülőtértől, ahol hónapokon át elkeseredett harcok dúltak, mielőtt a létesítmény a lázadók kezére került volna.

Lövéseket észleltek az Azovi-tenger partján fekvő, a konfliktusövezetben az utolsó kijevi ellenőrzés alatt lévő nagyváros, Mariupol közelében található Csermalik és Sirokine falvak térségében is. A Mariupol térségében a kormányerők oldalán harcoló Azov önkéntes zászlóalj közlése szerint az orosz szakadárok 120 milliméteres aknavetőket vetettek be a Mariupoltól 10 kilométerre fekvő Sirokinénél, ahol az utóbbi napokban nem szűnnek a harcok a kormányerők és a szakadárok között.

Mariupol bevétele fontos állomása lenne a tavaly márciusban Moszkva által bekebelezett dél-ukrajnai Krím félsziget és Oroszország közötti szárazföldi összeköttetés megteremtésének.

A február 12-én Minszkben aláírt fegyverszüneti megállapodás értelmében a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket vissza kell vonni a frontvonaltól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik