Nagyvilág

Visszalépett “Jihadi John” ügyvédje

Jihadi John, mohammed emwazi (Jihadi John, mohammed emwazi, feltételezett otthona, London)
Jihadi John, mohammed emwazi (Jihadi John, mohammed emwazi, feltételezett otthona, London)

Személyes okokra hivatkozva visszaadta az ügyet a "Jihadi John" néven ismert Mohammed Emwazi apjának ügyvédje, de előbb még ügyfele nevében több feljelentést tett.

“Úgy döntöttem, hogy személyes okokból visszaadom az ügyet” – mondta Szálem al-Hasas rövid kuvaitvárosi sajtótájékoztatóján, de további részletekre nem tért ki.

Jassem Emwazi a múlt héten bízta meg az ügyvédet, hogy indítson eljárást azok ellen, akik “Jihadi Johnként” azonosították a fiát. A nyugati túszok lefejezéséről készült videofelvételeken látható, feketébe öltözött, maszkot viselő és kezében kést tartó férfi az Iszlám Állam Szíriában és Irakban végrehajtott kegyetlenkedéseinek jelképévé vált.

Írásbeli nyilatkozatában az ügyvéd korábban közölte, hogy vasárnap több feljelentést tett közelebbről meg nem nevezett felek ellen, ügyfele jó hírnevének megsértése miatt. Hozzátette, hogy Jassem Emwazi “brit állampolgár, aki semmilyen kapcsolatban nem áll Kuvaittal”, legfeljebb annyival, hogy meglátogatta az ebben az országban élő anyját.

Az ügyvéd szerint “a nyugati biztonsági szolgálatok semmilyen bizonyítékkal nem szolgáltak arra nézve, hogy Mohammed Emwazi Jihadi John lenne”, ahogyan ezt számos sajtóorgánum és szakértő állítja. Hangsúlyozta, hogy az erről megjelent történetek és híresztelések “hamisak és alaptalanok”. A jogász nem beszélt arról, hogy visszalépése után mi lesz a sorsa az általa benyújtott feljelentéseknek.

A múlt héten az ügyvéd az al-Kabasz című kuvaiti lapnak elmondta, hogy ügyfelét három órán át hallgatták ki a belügyminisztérium munkatársai, majd elengedték, mert semmilyen terhelőt nem találtak rá nézve. Helyi sajtóértesülések szerint az iraki származású Mohammed Emwazi Kuvaitban született, de a családja nem kapott kuvaiti állampolgárságot.

A gyanúsított dzsihadista többször is járt Kuvaitban, mióta Nagy-Britanniában él, legutóbb 2010-ben, amikor már brit útlevéllel kért vízumot. 2014-ben viszont nem kapta meg a belépési engedélyt Kuvaitba, mert a nevét kapcsolatba hozták egy nagy-britanniai merénylettel – írta a kuvaiti napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik