Nagyvilág

“Jihadi John” emailt küldött: két lábon járó hulla vagyok

Az Iszlám Állam hóhérát korábban az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatta, mert nem tudta elviselni, hogy folyamatosan figyeli a brit titkosszolgálat.

“Néha úgy érzem, két lábon járó hulla vagyok. Attól félek, hogy egy nap nem bírom tovább, beveszek annyi tablettát, amennyit csak tudok, és elalszom örökre. Bármit, csak megszabaduljak végre ezektől az emberektől” – írta még Szíriába szökése előtt a terrorista a Daily Mail egyik újságírójának, akinek több e-mailt is küldött annak idején. A Mohammed Emwazi néven azonosított, kuvaiti illetőségű “Jihadi John” hatéves kora óta élt Nagy-Britanniában, de többször visszlátogatott Kuvaitba. Úgy tudni, 2012-ban, vagy 2013-ban ment Szíriába. Tavaly állítólag megpróbált bejutni szülőhazájába, de a hatóságok megtiltották számára a belépést, mert neve összefüggésbe került egy nagy-britanniai terrortámadással.

A brit lap újságírójának írt leveleiben arról panaszkodott, hogy a titkosszolgálat álllandó megfigyelés alatt tartja, és saját magát az MI5 (a brit hírszerzés) “ártatlan áldozatának” tartotta. Megírta, hogy még a barátnője is otthagyta, mert az ő családját is megfigyelték. A terrorista kilátásba helyezte, hogy öngyilkosságot követ el a hírszerzők állandó zaklatásai miatt. 

Azt is részletesen leírja, hogy amikor az interneten keresztül árulta a laptopját, egy férfi vette meg tőle. Mikor találkoztak, az illető meg sem nézte, hogy működik-e a gép, ami gyanús lett Emwazinak. Az üzlet lebonyolítása után kezet fogtak, majd a férfi a keresztnevén nevezte őt. Ez azért tűnt fel Emwazinak, mert a hirdetés során sehol sem adta meg a keresztnevét, és így az illető sem tudhatta. A dzsihádista szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a gépet megvásárló férfi is titkosszolgálati ember volt.

Emwazi Londonban tagja volt az akkor még Oszama bin Laden által irányított al-Kaida egyik titkos sejtjének, amelynek merényletek végrehajtása lett volna a feladata. 

David Cameron brit miniszterelnök pénteken közölte, minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, hogy levadássza az olyan szélsőséges harcosokat, mint „Jihadi John”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik