Nagyvilág

Brutális merényletek Nigériában

nigéria (nigéria)
nigéria (nigéria)

Három robbantásos merényletet követtek el a nigériai Maiduguriban szombaton, a támadássorozatnak legalább 54 halálos áldozata és közel 150 sebesültje van - számolt be az MTI.

A kétmilliós város a saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram fegyveres szervezet egyik központjának számít, a hatóságok gyanúja szerint a mostani merényleteket is ez a csoport követte el.

Az egyik merénylő egy zsúfolt halpiacon robbantotta fel magát, egy másik detonáció pedig egy forgalmas buszmegállóban történt. A harmadik – szintén öngyilkos – támadás egy másik piac látogatói ellen irányult. A jelentések szerint ezekben összesen 54-en haltak meg, a sebesültek száma 143.

Felrobbant egy merénylő a városon kívül, egy katonai ellenőrzőpontnál is. Ott hárman sebesültek meg. A hatóságok azt feltételezik, hogy ez a támadó is Maiduguriba tartott, de tervét az ellenőrzés meghiúsította.

A Boko Haram célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A fegyveres lázadás – amely a közelmúltban a szomszédos Kamerunra és Nigerre is átterjedt – az elmúlt hat évben mintegy 12 ezer emberéletet követelt a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik