Nagyvilág

Szijjártó: A nyugatnak fokoznia kell az Iszlám Állam elleni harcot

Szijjarto-Peter(1)(210x140).jpg (Szijjártó Péter)
Szijjarto-Peter(1)(210x140).jpg (Szijjártó Péter)

Szijjártó Péter az uniós külügyminisztereket tájékoztatta Amerika Magyarországhoz intézett felkéréséről, amely az Iszlám elleni harcban való fokozottabb magyar részvételt szorgalmazza.

Az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet térnyeréséről is szó volt az uniós külügyminiszterek pénteki rigai tanácsülésén – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek Rigából.

A líbiai helyzet az Iszlám Állam további térnyeréséről tanúskodik, ezt mutatja az is, hogy Líbiában már ötezer embert tartanak számon az Iszlám Állam harcosaként – mutatott rá Szijjártó Péter. Az Iszlám Állam terjeszkedésének egyik következménye, hogy a Közel-Keleten a helyzet a folyamatos destabilizálódás irányába mutat, ami fenyegeti Európa biztonságát. Másrészt folytatódik az esztelen öldöklés, ami “a keresztény közösségeket és más kisebbségeket folyamatos veszélyben és fenyegetés alatt tartja.”

Szijjártó Péter elmondta: tájékoztatta a külügyminisztereket, hogy a kormány konzultációt kezdett a parlamenti pártokkal Magyarországnak a nyugati koalícióban vállalt szerepének növeléséről. Felidézte: Magyarország felkérést kapott az Egyesült Államoktól, hogy Észak-Irakban biztosító feladatokat lássanak el magyar katonák iraki biztonsági erők kiképzését végző szövetségesek számára.

A térségben a keretnemzeti feladatokat Olaszország és Németország látja el, ezért pénteken este, illetve szombat délelőtt Szijjártó Péter megbeszélést folytat a témában az olasz és a német külügyminiszterrel. Elmondta: az Egyesült Államok arról tájékoztatta Magyarországot, hogy gondoskodni tudnak a katonák elhelyezéséről, emellett eszközök biztosítására is ígéretet tettek.

“Az Iszlám Állam gyakorlatilag a nyugati világ értékrendjét támadja elemi erővel, ezért a nyugati koalíciónak is fokoznia kell a harcát ellene. Magyarország kormányának az az álláspontja, hogy Magyarország a nyugati értékközösség tagja, és ez kötelezettségekkel is jár” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik