Belföld

Harcba szállhatunk a dzsihád ellen

szijjártó péter (szijjártó péter, )
szijjártó péter (szijjártó péter, )

Szijjártó Péter fontosnak tartja a magyar szerepvállalás növelését az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Csütörtökön reggel megérkezett az Egyesült Államok hivatalos felkérése arra, hogy Magyarország növelje részvételét az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken reggel a TV2 műsorában.

A miniszter kiemelte: az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Európa biztonságára, durva támadást intézett az ellen az értékrendszer ellen, amelyet Magyarország tisztel, a harc ezért közös feladata az Egyesült Államok vezette nyugati összefogásnak. Közölte: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a 100-150 magyar katona részvételéről szóló döntés mielőbb megszülessen. Ehhez kétharmados parlamenti többség szükséges – tette hozzá.

Mint mondta, Orbán Viktor őt bízta meg azzal, hogy koordinálja az Iszlám Állammal szembeni magyar szerepvállalással kapcsolatos lépéseket. Ennek nyomán hétfőre munkacsoportot hívott össze a külügy, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a TEK és az Információs Hivatal képviselőinek részvételével, kedd reggelre pedig minden, az Országgyűlésben jelen lévő pártot összehívott azzal, hogy vitassák meg a katonai szerepvállalást.

Szijjártó szerint a magyarok a helyi katonák kiképzésében kapnának szerepet, ebben fontos tapasztalataink vannak például Afganisztánból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik