Nagyvilág

Gyilkosságot állapítottak meg az argentin ügyész ellen

alberto nisman (alberto nisman)
alberto nisman (alberto nisman)

Alberto Nisman egy pokolgépes merénylet eltussolásával gyanúsította meg az ország elnökét halála előtt.

Független orvosszakértői vizsgálat bizonyítja, hogy gyilkosság áldozata lett a januárban rejtélyes körülmények közt meghalt argentin ügyész. Alberto Nisman lakásán, ahol holtan találták, az elnökre és a külügyminiszterre kiadandó elfogatóparancs-tervezetre leltek.

Nisman azzal gyanúsította az elnököt, a tárcavezetőt és másokat, hogy jól jövedelmező iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe gátolták a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merénylet kivizsgálását. A támadásban 85-en haltak meg, a feltételezett elkövetők irániak.

Az ügy azután vált az argentin belpolitika központi témájává, hogy a nyomozást 2004 óta vezető Alberto Nismant holtan találták a lakásán egy nappal azelőtt, hogy a kongresszus meghallgatta volna. Fejlövés végzett vele, de nem volt tisztázott, hogy megölték-e vagy öngyilkos lett.

„Nem baleset volt. Nem öngyilkosság volt. Megölték” – mondta az ügyész volt felesége. Sandra Arroyo Salgado, aki egyébként bíró, a független szakértői jelentést beterjesztette a Buenos Aires-i ügyészség elé. A bíróság a múlt héten elutasította az elnök vád alá helyezését, az ügyészség viszont fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik