Nagyvilág

Lemondott a bolgár belügyminiszter

A 46 éves Veszelin Vucskov nem tudott megegyezni Bojko Boriszov kormányfővel a biztonsági szolgálatok magas rangú vezetőinek személyében – jelentette be a kormány. A kormányfő elfogadta a lemondást.

Ez lenne az első kormányátalakítás a november 7-én, több hónapi politikai válság után megalakult négypárti koalíciós kabinetben – írja az MTI.

Vucskov a módosított belügyi törvény alapján a nemzetbiztonsági állami hivatal vezetőjének és a belügyi tárca főtitkárának leváltását kérte, akiknek a munkájával kapcsolatban többször is hangoztatta az elégedetlenségét. Bojko Boriszov viszont úgy vélte, hogy nincs itt az ideje a cserének, mire Vucskov benyújtotta a lemondását.

A miniszter lemondása értetlenséget váltott ki a parlamentben. A bolgár törvények értelmében a kormány tagjainak, így a belügyminiszternek a lemondását a törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, így nem kizárt, hogy a képviselők nem fogják támogatni Vucskov távozását.

Meglena Kuneva miniszterelnök-helyettes kijelentette: a belügyminiszter lemondásának semmilyen kedvezőtlen következménye sem lesz Bulgária biztonságpolitikájára.

Brigo Aszparuhov biztonsági szakértő, a nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetője úgy vélte, hogy a jelenlegi bonyolult közel-keleti és ukrajnai helyzetben a kormányfő döntött helyesen, ugyanis a személycserék következtében elbizonytalanodhatna az ország.

Az uniós partnerek az ország jobb kormányozhatósága érdekében rendszeresen felszólítják Bulgáriát a korrupt és kevéssé hatékony igazságügyi és biztonsági szervek reformjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik