Nagyvilág

Bulgáriában jön a korrupció-kommandó

Különleges egységet állítanak fel a bolgár hatóságok a magas rangú tisztségviselők és politikusok körében tapasztalható korrupció felszámolására.

Az egységet azután hozták létre, hogy az Európai Bizottság januári jelentésében elmarasztalta Szófiát a politikai vesztegetések továbbra is magas szintje miatt – számolt be róla pénteken a 24 Csassza című bolgár újság.
A lap egy kormányzati jelentésre hivatkozva arról adott hírt, hogy hamarosan mintegy 20-30 politikusra vagy magas rangú tisztségviselőre szabhatnak ki büntetőítéletet.

Túl sok felmentés

A kelet-európai országban a befolyásos személyek ellen korrupció miatt indított hatósági eljárásokat korábban gyakran évekig elhúzták, és nagyon nehezen visszakövethető ítélettel felmentették a vádlottakat.
Az Európai Bizottság januárban kiadott beszámolójában a korrupció és a szervezett bűnözés elleni eredménytelen küzdelem miatt elmarasztalta az Európai Unió legszegényebb tagországának számító államot.

A kormányzati dokumentum alapján Bulgária mostantól szomszédja, Románia példáját veszi alapul a korrupció felszámolásakor, ugyanis Brüsszel szerint Bukarest eredményesebben vette fel a harcot a jelenséggel. Mindkét ország 2007-ben csatlakozott az európai közösséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik