Nagyvilág

EBESZ-megfigyelők nézhetik meg, miért nincs tűzszünet Ukrajnában

A tűzszüneti megállapodás résztvevői kijelentették: az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet (EBESZ) megfigyelőit küldik el Kelet-Ukrajna azon részeire is, ahol az egyezség ellenére továbbra is zajlanak a harcok.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétfő éjszakai telefonbeszélgetésük során egyezett meg a megfigyelők küldéséről.

“A tárgyalófelek támogatták azt az ukrán javaslatot, amelynek értelmében minden olyan helyszínre elküldenék az EBESZ megfigyelőit, ahol nem tartják be a fegyvernyugvást” – írta a kijevi elnöki hivatal közleményében.

Krím nélkül nem lesz normális kapcsolat

A beszélgetésről a francia, a német és az orosz hatóságok is beszámoltak, az EBESZ megfigyelőiről szóló megállapodásra azonban nem tértek ki.

Ugyancsak kedden Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter leszögezte, hogy addig nem valószínű az Ukrajna és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálása, amíg a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Krím félsziget vissza nem kerül Kijev fennhatósága alá.

A kétnapos japán látogatáson tartózkodó tárcavezető emellett hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus tartós megoldásához teljesen le kell zárni az Ukrajna és Oroszország közötti határszakaszt. “Mivel minden, ami destabilizálja a helyzetet Donyeckben és Luhanszkban, az orosz-ukrán határon keresztül érkezett – a zsoldosok, a pénz, a fegyverek, a nehézfegyverzet és természetesen az orosz lázadó csapatok is” – jelentette ki Klimkin.

Három ukrán katona halt meg egy nap alatt

Az ukrán hadsereg egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője eközben azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában három ukrán katona meghalt, kilenc pedig megsebesült az oroszbarát szakadárok ellen vívott kelet-ukrajnai harcokban. További részleteket nem közöltek, egy katonai szóvivő azonban korábban arról számolt be, hogy a Moszkva-párti szeparatisták az előző napon tüzérségi ágyúkkal lőtték a kormányerők állásait.

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverekkel és katonákkal támogatja a szeparatistákat, Moszkva azonban továbbra is visszautasítja ezeket a vádakat.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább hatezer ember vesztette életét a szakadárok és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik