Nagyvilág

Megint mészárolt az Iszlám Állam

iszlam-allam-kivegzes(210x140).jpg (iszlám állam)
iszlam-allam-kivegzes(210x140).jpg (iszlám állam)

A dzsihadisták több mint száz asszír keresztényt öltek meg Szíria északkeleti részén. Több száz embert tartanak fogságban is.

Több mint száz asszír keresztényt öltek meg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei Szíria északkeleti részén – közölte a kurd önvédelmi erők parancsnoka, akit a Firat News kurd hírügynökség idézett pénteken.

Ridur Halil szerint a szélsőségesek a Hormuz nevű faluban irtották ki őket. A dzsihadisták a vérengzéssel álltak bosszút az elmúlt hetekben elszenvedett vereségeikért az ország északkeleti részén fekvő el-Haszeke tartományban.
“Súlyos sebet ejtettek mindenkin, a kurdokon, az arabokon és az asszírokon” – mondta a kurd katonai parancsnok.

298 fogoly

Mar Efren Afanail, az asszír-jakobita egyház érseke szerint a dzsihadisták fogságában jelenleg 298 keresztény van, 38 falujuk elnéptelenedett, házaik, iskoláik és templomaik sokaságát gyújtották fel a szélsőségesek. A vallási vezető szerint mintegy ötezer keresztény a környékbeli városokban rejtőzött el. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy mihamarabb szabadítsa ki az asszír foglyokat. Az érsek elítélte egyben azokat az országokat, amelyek “támogatják a népirtást végző terroristákat”. Nevén nem nevezte ezeket az államokat.

Szíriában mintegy 30 ezer asszír keresztény élt a konfliktus 2011. márciusi kitörése előtt, többségük el-Haszekében. Az asszír keleti egyházhoz tartozó hívek nesztoriánus keresztények.

Most is harcolnak

Ridur Halil szerint a kurd és az asszír erők meg tudták védeni a Habur folyó völgyében fekvő, Damaszkusztól 600 kilométerre lévő Tell-Tamer várost, a nemzetközi koalíció a levegőből nyújtott nekik támogatást, támadva a dzsihadisták állásait.

Jelenleg Tell-Hamisza településnél folynak a harcok. Ez a terület a dzsihadisták erős hídfőállása, innen indítják támadásaikat az Irakba, egészen Moszul városáig átnyúló területek ellen. Halil meggyőződését fejezte ki, hogy a kurdok és szövetségeseik megtisztítják a térséget a dzsihadistáktól, mint ahogyan történt az elmúlt hetekben Kobani városában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik