Nagyvilág

Lehet, hogy megölték az Iszlám Állam vezérét

Abu Bakr Al Baghdadi (Abu Bakr Al Baghdadi)
Abu Bakr Al Baghdadi (Abu Bakr Al Baghdadi)

Kérdésessé vált az Iszlám Állam vezetőjének sorsa, miután Abu Bakr al-Bagdadi kis időeltéréssel ugyanabban a térségben járt, ahol az Egyesült Államok vezette szövetségesek légicsapást hajtottak végre.

Mindezt egy arab tévé jelentette.

A szövetségesek Káim iraki határváros közelében hajtották végre a légitámadást, és a terroristák legalább 17 fegyveresét ölték meg. Egy káimi kórházi forrás szerint további 29 lázadó fegyveres megsebesült, és kilenc civil is meghalt.

Az al-Arabíja al-Hadasz nevű arab tévé meg nem nevezett forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, a dzsihádista szervezet vezetője néhány órával a légicsapások előtt a térségben tartózkodott, sorsáról további információval azonban nem szolgált. A Reuters hírügynökség megjegyezte: nem lehet tudni, hol tartózkodik al-Bagdadi, illetve hogy esetleg ő is a halottak között van-e.

A sebesült fegyveresek egy részét az Iszlám Állam Szíriába szállította ápolás végett. A dzsihadisták Szíriából az iraki frontvonalhoz tartottak erősítésként, és a határ átlépése után megszálltak egy vendégházban – mondta el egy másik forrás, amely kihallgatta a sebesültek beszélgetését egy szíriai kórházban. A vendégház tulajdonosa, Thamir Mohammed al-Aszkari, aki egyúttal a terroristák logisztikai szervezője volt a térségben, a halottak között van.

A szövetségesek támadták a Bagdadtól 385 kilométerre nyugatra fekvő Rutba körzetét is. Az ottani csapásban helyi kórházi források szerint hat iszlamista fegyveres és tizenegy civil halt meg.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik