Belföld

„Vissza kell venni a Fidesz-arcból”

Louis Vuitton (Louis Vuitton)
Louis Vuitton (Louis Vuitton)

A veszprémi vereség után az ellenségképgyártás már kevés, Orbánnak az embereket érintő, nagy bejelentést kell tennie, hogy megfordítsa a Fidesz zuhanását – vélik a párt környezetében.

Magas lóról beszélnek, nagyzolnak, miközben korrupciógyanú lengi őket körbe – maguk a fideszes és kereszténydemokrata képviselők is így értékelték pártjukat a veszprémi vereség okait elemezve. A Népszabadság honatyákat, a kormány holdudvarához tartozókat és a kormányzati kommunikációra rálátó embereket kérdezett arról, hogyan tehetett keresztbe vasárnap Kész Zoltán a kétharmadnak.

„Kubatov Gábort nem kell kidobni, a mozgósítás sem mindenható” – panaszkodott egy budai fideszes, aki szerint már a volt polgári körös tábor sem érti Orbánt, csak a kapkodás, az összevissza intézkedések látszanak, a vasárnapi nyitva tartás tiltása mögül pedig épp a keresztény tanítás hiányzik.

„A trendforduló az lesz, ha Tapolcán is veszítünk. Vissza kell venni a Fidesz-arcból, ki kell dobni a Gucci-táskákat” – mondta egy jobboldali kommunikációs szakember, aki szerint a 2002-es választást is a stílus miatt vesztette el a Fidesz.

Egy volt államtitkár-helyettes szerint viszont az az általános vélemény, hogy nincs szükség rendszerkorrekcióra, stratégiaváltásra, a helyzetet csak és kizárólag Orbán mentheti meg személyesen. Ehhez viszont nem kell megválni Habony Árpádtól, aki ott volt a zsinórban megnyert vlasztások mögött, mert ő leteszi a politikai terméket az asztalra, a kormányzati kommunikáció viszont nem tudja szavazatra váltani.

A lapnak nyilatkozó fideszesek szerint ha Orbán pénteki országértékelésén el tudja hitetni, hogy kézben tartja a dolgokat és az emberek érdekében cselekszik, offenzívába lendülhet, az ellenségképgyártás viszont már nem lesz mozgósító erejű, az elvi-filozófiai hadviselés már kevés. Valamilyen, az embereket érintő bejelentést kell tennie, minimum Széchenyi-terv szintűt, kicsit már nem ígérhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik