Nagyvilág

Elpártoltak Orbántól a lengyel békemenetesek

Nem jönnek a lengyel támogatók a március 15-i nemzeti ünnepre a kormánypárti rendezvényekre. Orbán Viktor lengyelországi hívei nem szeretnének oroszbarátnak látszani, ezért maradnak távol.

A Nagy Utazás Magyarországra programot a Gazeta Polska lengyel újság támogatói klubja 2012. március 15-ére szervezte először, akkor a lap főszerkesztője is felszólalt az egyik megemlékezésen Budapesten. A beszámolók szerint összesen ezer-kétezer demonstráló érkezhetett a szervezésükben. Azóta többször is jöttek Magyarországra Orbán Viktort támogatandó, például tavaly március 15-én is – idézi fel a VS.hu.

Az idei programot hirdető banneren honlapjukon az úttal kapcsolatosan viszont a Törölve kifejezés szerepel. A honlapon magyarázatként az áll, hogy még a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy „mindazok, akik egyébként eddig hűen kiszolgálták Vlagyimir Putyint, most úgy állítsák be a részvételünket, mint egy oroszbarát megmozdulást”. A szervezők arra kérnek mindekit, hogy aki mégis elmegy, ne vigyen magával zászlót és transzparenst, csupán pár szál virágot helyezzen el a Bem-szobornál és a katyni mártírok óbudai emlékművénél.

A szervezők ugyanakkor Christopher Szczerski filozófiaprofesszor Gazeta Polskában megjelent levelét is közzétették a honlapon. Az Orbán Pragmatizmusa című írás szerint mindazok, akik most oroszbarátsággal vádolják a magyar kormányfőt, álszent módon elfeledkeznek róla, hogy Európa, de különösen Kelet-Európa mennyire függ az orosz energiahordozóktól, akik pedig „cinikus módon Kelet-Európa egységét kérik rajta számon, elfeledkeznek, hogy ez egyszerűen nem létezik”, írja a hírportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik