Belföld

Orbán már tavasszal elküldheti a lötyögős nagykabátosokat

orban-viktor(210x140).jpg (orbán viktor)
orban-viktor(210x140).jpg (orbán viktor)

Irányt vált a Fidesz? Ezt kérdezi a Heti Válasz, majd azt írja, hogy már tavasszal kormányátalakítás jöhet.

A Fidesz-tábor fele távolmaradással tüntetett a kormány ellen a veszprémi voksoláson, de a Jobbik és az LMP támogatóinak egy része is hatékonyabbnak látta időlegesen szakítani pártjával. Irányt vált-e a Fidesz a választási kudarc után? Mikor lesz kormányátalakítás? Előzetes a csütörtöki Heti Válasz címlapsztorijából. Az időközi választásokból csak módjával lehet következtetni arra, hogy „most vasárnap” ki nyerne egy  országos erőpróbát, de a hetilap szerint a “veszprémi csata felért egy földrengéssel”. Bebizonyosodott, hogy egy ilyen, jobbos árnyalatúnak elkönyvelt helyen is tud győzni az ellenzék. A Heti Válasz szerint ez igazolja, hogy demokratikus az új választási rendszer.

“Ha a kormány nem vált irányt, könnyen megjósolható, hogy az április 12-i tapolcai időközi parlamenti választás újabb pofon lesz a jobbközépnek.” A tavalyi önkormányzati eredmények alapján szinte biztos, hogy a körzet legnagyobb városában, Ajkán az MSZP lesz az első, a második számú településen, Tapolcán pedig a Jobbik fut be. Ebből akár az is következhetne, hogy a Fidesz jelöltje nevető harmadikként mindenkit maga mögé utasít – pláne, hogy a választókerülethez tartozik a jobbos Sümeg, továbbá 57 kisebb település. Ám a veszprémihez hasonló távolmaradási arányok mellett valószínűbb, hogy a „szomorú harmadik” pozíció jut majd a kormánypárti indulónak.

Korábban a Heti Válasz főszerkesztője nem említve meg, hogy lapja is Simicska-érdekeltség azt írta, hogy “a jobboldalon megjósolhatatlan kimenetelű tektonikus mozgás, elemi átrendeződés indult el. Hiba lenne azt gondolni, hogy Simicska nekiindulása okozta. Az csak felborította a kulisszákat, családi készleteket zúzott porrá, sebeket ejtett sokakon”. Borókai Gábor szerint az a gond, hogy a baloldal kétszeri fölényes legyőzése után eltűntek a jobboldalt összetartó nagy célok, startégia helyett taktikázás jött, „a közös ügy hűlt helyét az egyéni érdekek küzdelme váltotta fel”.

„Miközben a miniszterelnök arra összpontosította figyelmét, hogy háborúközeli helyzetben egyensúlyozza az országot a Merkel–Putyin-tengelyen, és nagyobb döntési szuverenitást harcoljon ki magának külföldi és hazai gazdasági erőcsoportokkal szemben, kormányzati helyettesítése megoldatlan maradt. A hátrahagyott feladatok nagykabátja mindenkin lötyögött, mert nincs a Fidesznek még egy olyan beágyazottságú és elfogadottságú vezetője, mint amilyen Orbán. A választások utánra is megtartott kormányzati tudjuk, merjük, tesszük testtartás üres pózzá silányult. A sikeres válságkezelést a szélsebes kapkodás váltotta fel. Megannyi ellentmondást nem tűrő elhatározás torkollt visszavonulásba.”

A Heti Válasz mostani címlapsztorija azért érdekes, mert a Magyar Nemzet (mégis) főszerkesztő-helyettese néhány napja vezércikkben követelt kormányátalakítást a veszprémi választási vereség után. “A miniszterelnöknek – ha úgy ítéli meg – hatalmában áll korrigálni a kormány politikáján, személyi változtatásokról is szabadon határozhat. Ésszerű lenne lépnie, hiszen a Fidesz–KDNP támogatottságának eróziója kezd elgondolkodtató méreteket ölteni.”

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik