Nagyvilág

Veszprém Orbán veresége

A veszprémi időközi választáson elért ellenzéki győzelem visszaadja a reményt a baloldalnak - írja Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.

Az újság Orbán Viktor elvesztette szupertöbbségét címmel közölt elemzést. A tudósítás szerint a Fidesz-KDNP az elmúlt csaknem öt évben teljesen szabadon kormányozhatott a kétharmados többség révén, de “a változás kicsit elkésett”, mert “az autoriter Orbán Viktor által óhajtott Nemzeti Együttműködés Rendszerét megteremteni hivatott, vitatott, nagy reformokat már elfogadták”, és visszacsinálásukhoz is kétharmados többségre lenne szükség. A lap tudósítója felidézi az Orbán és Simicska Lajos közötti háborút, illetve emlékeztet G .Fodor Gábor egyik elemzésére, melyben a polgári Magyarországot puszta politikai terméknek nevezte, “aláásva ezzel a kormányfő által védelmezett hiperkonzervatív értékek összességének hitelét”.

A tudósítás arra is kitér, hogy a baloldal továbbra is keresi vezéralakját, korábbi vezetői ugyanis tartósan lejáratták magukat, és abból az ideológiai stagnálásból, amely nyolcéves kormányzásukat követte, nem emelkedett ki olyan új karizmatikus személyiség, aki komoly kihívást jelenthetne a miniszterelnök számára. Ezzel párhuzamosan egyre erősödik a Jobbik, írja a belga lap.

Orbán Viktor elvesztette kétharmados többségét a magyar parlamentben címmel számolt be honlapján a veszprémi választási eredményről a Le Monde. A francia balliberális lap szerint “kellemetlen meglepetést” jelentett a magyar miniszterelnök számára az ellenzéki győzelem a hagyományosan fideszes választókerületben. A cikk kiemeli, hogy a Fidesz 2014-es választási győzelmei után megfordulni látszik a szél a javuló gazdasági helyzet ellenére is.

A Magyarország energetikai érdekeinek nevében történő közeledés Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán között Brüsszelt és Washingtont is aggasztja, miközben a magyarok többsége továbbra is kötődik az Európai Unióhoz. A közvélemény a lap szerint a Fidesz vezetőit érintő korrupciós vádakra is érzékenyen reagál – írja a Le Monde.

A Die Zeit című liberális német hetilap a veszprémi választással kapcsolatban közölt írást online kiadásában. A magyarok elfordulnak Orbántól című írásában arról esik szó, hogy Orbán Viktor népszerűségében “repedés” keletkezett, egyre kevesebb választó támogatja “tekintélyelvű irányvonalát és közelségét Oroszországhoz”, s “egykori EU-s barátok is eltávolodnak tőle”. A veszprémi eredmény “Orbán Viktor veresége”.

Egy elemzői véleményt idézve a cikk kifejti, hogy megnövekedett a 2006 óta egyik vereséget a másik után elszenvedő ellenzék esélye a Fidesz legyőzésére. Ugyanakkor – jegyezte meg a szerző – az ellenzéki erők esélyei “nem azért javultak, mert több magyart sikerül meggyőzniük, hanem azért, mert a Fidesz veszít népszerűségéből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik