Nagyvilág

A minszki négyek EBESZ-megfigyelőket küldenek Kelet-Ukrajnába

"A minszki megállapodás szigorú végrehajtására" szólítottak fel kedden Párizsban Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei.

“A minszki megállapodás valamennyi intézkedésének szigorú végrehajtására szólítunk fel, elsőként a teljes tűzszünetet és a nehézfegyverzet teljes visszavonását illetően” – jelezték a tárcavezetők közös közleményükben, amelyet Laurent Fabius, a francia diplomácia vezetője olvasott fel a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján.

A négy miniszter a zárónyilatkozat szerint kérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójának és mandátumának kiszélesítését, létszámának, felszereltségének és finanszírozásának megerősítésével.

“Minden féltől azt kérjük, hogy biztosítsa az EBESZ megfigyelőinek a teljes bejutást minden övezetbe, valamint a teljes körű együttműködést az EBESZ-szel annak érdekében, hogy a szervezet elláthassa feladatát, mégpedig a nehézfegyverzet kivonásának ellenőrzése terén” – olvasható a dokumentumban, amely “a humanitárius segélyek korlátozásmentes bejuttatását is kéri minden övezetbe”. 

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a párizsi találkozón nem született “politikai egyetértés” az oroszbarát szakadárok debalcevei fellépésnek és a tűzszünet megsértésének elítéléséről.

Ahogyan korábban megírtuk: február 12-én írták alá – Vlagyimir Putyin jelenlétében – a kelet-ukrajnai tűzszünetről szóló minszki egyezményt. A német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozón megállapodtak a nehézfegyverek visszavonásáról is.Ahelyi idő szerint két nappal később életbe lépett tűzszünetet követően az oroszbarát szakadárok elfoglalták a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Debalceve városát, ahonnan kivonultak az ukrán erők. Emellett a szeparatisták Mariupol kikötővárosa közelébe vezényelték át csapataik jelentős részét. A nyugati országok vezetői elítélték Debalceve elfoglalását, Washington pedig jelezte, hogy újabb szankciókat fontolgat Moszkvával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik