Nagyvilág

Szervekkel nem, holttestekkel viszont valóban kereskednek

kurd harcosok, halottak (kurd harcosok, halottak)
kurd harcosok, halottak (kurd harcosok, halottak)

Apadóban az Iszlám Állam forrásait, másból kell pénzt csinálni a háborúhoz.

A napokban felvetődött, hogy az Iszlám Állam egyebek mellett szervkereskedelemmel teremti elő a pénzt háborújára és terrorcselekményeire. A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) mai cikke valószínűtlennek minősíti a hírt, hivatkozva arra, hogy információi szerint az IS nincs birtokában sem a megfelelő infrastruktúrának, sem az orvosi szakértelemnek.

Azt viszont “biztonsági forrásokra” hivatkozva tényként közli a lap, hogy a dzsihadisták 10 és 20 ezer dollár közötti áron próbálják eladni háborús ellenfeleiknek, a kurdoknak az összecsapásokban elesett harcosok holttestét.

Olajat negyedáron

A FAS szerint az Iszlám Államot jelentősen meggyengítette az ellene felállt nemzetközi koalíció. Az Irak északi részén és Szíriában végrehajtott légicsapások jelentős pusztítást végeztek az IS infrastruktúrájában, ami vészesen csökkentette az Iszlám Állam döntő részben olaj- és műkincscsempészetből származó forrásait – a terroristák vélhetően ezért néztek új bevételi lehetőségek után.

A FAS amúgy úgy tudja, a terroristák mindössze 10-20 dollárt kapnak egy hordó olajért a feketepiacon, miközben a hivatalos piaci ár 60 dollár körül mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik