Nagyvilág

Hét falut támadt meg az Iszlám Állam

Heves összecsapások zajlottak az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet tagjai és kurd fegyveresek között az utóbbi napokban Szíria északkeleti csücskében, a török és az iraki határ mentén - számoltak be különböző források hétfőn.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns csoport közölte, hogy hétfőn Szíria al-Haszaka tartományában az IS heves harcok során elfoglalt egy települést a helyi kurd milíciától, a Népvédelmi Egységektől (YPG). A SANA hivatalos szíriai hírügynökség azt adta hírül, hogy a szélsőségesek hét falvat támadtak meg, és több száz embert elüldöztek otthonából.

Az előző nap az YPG egy IS-ellenes offenzívája során csaknem húsz települést vont ellenőrzése alá a térségben. Az Egyesült Államok pedig arról számolt be hétfői közleményében, hogy vasárnap az általa vezetett terrorellenes nemzetközi koalíció gépei 11 légicsapást mértek az IS hadállásaira al-Haszaka tartományban.

Az YPG a török-szíriai határon fekvő, az IS által hónapokon át ostromlott Kobani januári felszabadítása óta vív ádáz harcot a dzsihadistákkal Szíria északi, kurdok lakta részén. Az YPG előrenyomulását az amerikai légicsapások is nagyban támogatták, bár az AP hírügynökség jelentése szerint az nem egyértelmű, hogy a vasárnapi támadásokat az YPG-vel egyeztetve hajtotta-e végre a terrorellenes koalíció.

Szintén hétfőn Damaszkusz egyik elővárosában egy ellenőrzőponton elkövetett robbantás hat emberrel végzett a SANA jelentése szerint. A szíriai állami média arról is hírt adott, hogy egy másik elővárosban egy börtön ellen végrehajtott rakétatámadás négy emberrel végzett és húszat megsebesített.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 210 ezret, több mint 10 millióan pedig otthonuk elhagyására kényszerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik