Nagyvilág

Ukrán katonák ezreit ölték meg Debalcevénél

ukrán katonák (ukrán katonák)
ukrán katonák (ukrán katonák)

Ezt állítja Olekszandr Zaharcsenko. A donyecki szakadár vezető szerint 3-3,5 ezerre tehető a Debalceve környéki harcokban elesett ukrán katonák száma. Kijev 22 halálos áldozatról tud.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője erről a Rosszija 24 orosz állami televíziónak beszélt kórházi ágyán csütörtökön. A vezetőt a debalcevei ostrom során, a kitörésre készülő ukrán haderő elleni műveletben lőtték meg, valószínűleg egy mesterlövész golyója találta el a jobb lábán.

“Elkerülhették volna a súlyos veszteségeket, ha tárgyalnak velünk, több ízben ajánlatot tettünk arra, hogy az ukrán erők a fegyverük letételével, harc nélkül elhagyhatják a debalcevei katlant” – mondta, s hozzátette, az ukrán hatóságok “sajnos nem hallgattak a józan észre”, elutasították az ajánlatokat.

Kijev 22 halálos áldozatról tud

Azt mondta, becslése szerint 3-3,5 ezer katona halt meg ukrán oldalon. Azt is elmondta, napokon belül megkezdik a holttestek átadását az ukrán félnek. Mint mondta, sok helyet nem ismernek, ahová ukrán katonákat temethettek, de ezekre idővel majd fény derül.

Közlésével szemben Kijev sokkal kevesebb áldozatról tud. Az ukrán vezérkari főnökség szerdai közlése szerint Debalcevénél az elmúlt napokban az előzetes adatok szerint összesen 22 katona esett el – közülük hatan a szerdai kivonulás közben, amikor tűz alá vették őket a szakadár erők -, és több mint 150-en sebesültek meg.

Tűzszünet közeli állapot

A Rosszija 24 televízió a donyecki népköztársaság vezetésére hivatkozva arról is beszámolt, hogy csütörtökön a szembenálló felek a frontvonal egészén betartották a tűzszünetet, bár a donyecki repülőtér környékéről és a város egyik negyedéből tüzérségi tűz hallatszott.

Jöhetnek a kéksisakosok

A Euronews hírtelevízió arról számolt be, hogy a donyecki szakadárok nem ellenzik az ENSZ-békefenntartók telepítését Kelet-Ukrajnába. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság védelmi miniszterhelyettese egy tájékoztatón, amelyen ukrán hadifoglyokat mutattak be a sajtónak, azt mondta: ők már a fegyveres viszály kirobbanásakor javaslatot tettek Oroszországnak és az ENSZ Biztonsági Tanácsának békefenntartók küldésére, de akkor nemleges választ kaptak. “Ha békefenntartókat akarnak küldeni, mi nem ellenezzük, küldjenek” – jegyezte meg.

Az ENSZ-békefenntartóknak a harcok sújtotta Donyec-medencébe történő behívását Petro Porosenko ukrán elnök javasolta az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerda esti ülésén. Oroszország csütörtökön viszont jelezte, hogy ellenzi a békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe. Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig emlékeztetett arra, hogy a minszki egyezség szerint a nehézfegyverzetek visszavonását az EBESZ fogja ellenőrizni az összekötő csoporttal közösen.

Folytatódnak a tárgyalások

A közeljövőben tartandó külügyminiszteri szintű találkozóról állapodtak meg a “normandiai négyek” – tájékoztatott a Kreml sajtóosztálya az orosz államfő és a német kancellár valamint a francia és ukrán elnök csütörtöki telefonbeszélgetéséről. Az állami vezetők a “fenntartható tűzszünet” biztosításának fontosságát, a nehézfegyverek visszavonásában a gyakorlati lépések megtételét, és a foglyok mielőbbi szabadon engedését hangsúlyozták – olvasható az orosz államfői hivatal honlapján elhelyezett közleményben.

A szűkszavú tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár telefonbeszélgetésük során kifejtették, hogy “készek aktívan támogatni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ellenőrző missziójának munkáját az ukrajnai konfliktus rendezésének jelenlegi, fontos szakaszában”.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője csütörtökön közölte, Ukrajna azt szeretné, ha ENSZ-békefenntartók felügyelnék a kelet-ukrajnai frontvonalat, valamint az ukrán-orosz államhatárnak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő szakaszát. Petro Porosenko elnök a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe.

A Kreml álláspontja szerint Oroszország nem részese a délkelet-ukrajnai konfliktusnak.

A magyar parlamentben is téma volt az ukrán válság

Ukrajnában törékeny tűzszünet jött létre, megvan a kockázata, hogy nem lesz tartós – jelentette ki Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület csütörtöki zárt ülése után. A nemzetbiztonsági bizottságot többek között Pásztor István, az Információs Hivatal főigazgatója és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója tájékoztatta az ukrajnai helyzetről.

Molnár Zsolt azt is elmondta, hogy a kapott tájékoztatás szerint az ukrán hadseregben a magyar nemzetiségű katonák aránya nem haladja meg az ukrajnai magyarság arányát.

A bizottság több mint két és félórás ülésén az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárdnak, Magyarország volt moszkvai mezőgazdasági attaséjának ügyéről, a bevándorlás helyzetéről, valamint a Magyar Nemzet hétfői számában megjelentekről, az állítólag Budapestre tervezett terrorakcióról is tájékozódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik