Nagyvilág

Ingyen gázt kapnak a szakadárok

Miközben szerdán bejelentették, hogy Ukrajnában 280 százalékkal nő a gáz ára, az orosz miniszterelnök szerint készek aadni az energiahordozót szállítani az ukrajnai szakadár területekre.

“Szeretném, hogy az energetikai minisztérium és Gazprom javaslatot tegyen a szükséget szenvedő területek ellátására segély formájában” – mondta Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök moszkvai sajtótájékoztatóján. A kormányfő szerint az ukrán hatalom nem változtatott korábbi döntésén, és a szakadárok által elfoglalt lakott területeken nincsen gázellátás.

Medvegyev azt állította, hogy a Donyec-medence teljes lakossága éhezik, az ukrán hadseregtől előző nap elfoglalt Debalcevét is beleértve.

Medvegyev sajtótájékoztatóját az önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaság” “népi tanácsának” elnöke, Andrej Purgin bejelentése előzte meg, miszerint a kijevi hatalom február 16-án felfüggesztette a gázszállítást a térségbe, és ezért az orosz gázra tértek át. A “luhanszki népköztársaságnak” csütörtök estig tartanak a készletei – áll Purgin közleményében.

Mindeközben szerdán Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter bejelentette, hogy áprilistól drágul az Oroszországból Ukrajnába szállított gáz ára, amit csütörtökön ukrán kollégája, Vlagyimir Gyemcsusin is megerősített.

Szerdán Valerija Hontareva, az ukránán jegybank elnöke jelentette be, hogy az IMF megállapodás értelmében Ukrajnában 280 százalékkal emelkedik a lakossági gázár és 60 százalékkal a távhő ára. A várható áremelések miatt a jegybank “25-26 százalék körüli szintre” változtatta inflációs előrejelzését az év végére az eddigi 17 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik