Nagyvilág

Moszkva nem akar békefenntartókat Ukrajnába

Ellenzi a békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe Oroszország. ENSZ-nagykövetük és az EBESZ-hez akkreditált állandó képviselőjük is felszólalt Kijev kezdeményezése ellen.

Vitalij Csurkin ENSZ-nagykövet szerint Kijevnek csapatai lefegyverezésével és nem új kezdeményezésekkel kell foglalkoznia, jelentette az MTI. A magas rangú diplomata azzal érvelt, hogy a február 12-én elért minszki egyezség – a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról aláírt intézkedéscsomag – szerint a szakadár donyecki és luhanszki “népköztársaságokban” saját rendfenntartókat, úgynevezett népi milíciákat hoznak létre, az egymással szemben álló feleket szétválasztó területet pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői felügyelik.

A minszki intézkedéscsomaghoz csatolt “megjegyzések” között szerepel, hogy a közrend fenntartására a helyi tanácsok döntésével a szakadár területeken “népi milíciák” alakulnak. Csurkin szerint Kijev kezdeményezése megkérdőjelezi az ukrán hatalom szándékát a minszki megállapodások betartására.

Andrej Kelin orosz EBESZ-nagykövet szintén kevés esélyt lát a békefenntartók küldésére a Donyec-medencébe. A Bécsben nyilatkozó diplomata úgy vélte, hogy több nemzetközi szervezetnek ugyanazon konfliktusövezetben való tevékenysége “általában zűrzavarhoz vezet”. Kelin nehezményezte, hogy Kijevben “felül akarják vizsgálni” a minszki megállapodásokat, és a rendezés felügyeletébe be akarják vonni az Európai Uniót.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője a nap folyamán jelentette be, hogy országa ENSZ békefenntartókkal ellenőriztetné a a kelet-ukrajnai frontvonalat, valamint az ukrán-orosz államhatárnak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő szakaszát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik