Nagyvilág

Elkeseredett harc folyik Aleppónál Szíriában

Katonák Aleppónál (szíria, )
Katonák Aleppónál (szíria, )

Megtorpant a kedden indult offenzíva, amely során a hadsereg be karja keríteni Aleppó városát – az összecsapásokban 170-en meghaltak.

A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák a felkelőcsoportok ellentámadása és a zord időjárás miatt megállt, ám továbbra is heves harcok dúlnak a térségben. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők kedden indítottak átfogó támadást a tartományban, és a heves összecsapások már legalább 170 halálos áldozatot szedtek. A hadsereg, a vele szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet, valamint különféle iráni és afgán csapatok soraiban 90-en vesztették életüket, míg a másik oldalon mintegy 80 szíriai felkelő – köztük 25 külföldi dzsihadista – veszett oda a harcokban – számolt be róla csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az összetűzések során 40 felkelő és 32 katona esett fogságba.

A hadsereg offenzívájának egyik célja az, hogy teljesen bekerítsék a közel-keleti ország második legnagyobb városának számító Aleppót. Emellett a hadsereg arra törekszik, hogy elzárja a városból Törökország felé vezető stratégiai fontosságú utat. Csütörtökön ezt az utat továbbra is ellenőrzésük alatt tartották a kormányerők, akik azonban egyre inkább teret veszítenek a felkelőkkel szemben – mondta az OSDH illetékese – írja az MTI.

Rámi Abder-Rahmán, a megfigyelőcsoport igazgatója arról számolt be, hogy a felkelők heves harcok árán visszavették a kormányerőktől Hardatain és Ratain falvalat, és azok közül a települések közül, amelyeket a hadsereg az offenzíva kezdetén elfoglalt, már csak Baskoj maradt a katonák kezén. A falu közelében továbbra is heves harcok folynak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezet arra szólította fel csütörtökön a harcoló feleket, hogy tegyék lehetővé a sebesültek elszállítását, ugyanis Aleppóban több tízezer ember nem jut hozzá az egészségügyi ellátásokhoz. Az MSF hozzátette, hogy menekültek újabb hulláma indult útnak a török határ felé.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 210 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik