Nagyvilág

Az Iszlám Állam lefejezi a dohányosokat

dohányzó muszlim férfi (cigaretta, dohányzás, szíria, )
dohányzó muszlim férfi (cigaretta, dohányzás, szíria, )

A saría szerint az öngyilkosság halálos bűn, s mint tudjuk: a dohányzás lassú öngyilkosság.

Bár az Iszlám Állam (ISIS) uralma alatt álló szíriai és iraki területeken szinte mindennaposak a lefejezések, mégis meglepő volt annak a holttestnek a látványa, amit egy hónappal ezelőtt találtak Al-Mayadeen városa mellett. A levágott fej ajkai közé egy szál cigarettát dugtak, a megcsonkított testre, pedig egy arab nyelvű üzenetet írtak: „Ez megbocsáthatatlan Sheikh” – jelentette a Syrian Observatory for Human Rights nevű ellenzéki megfigyelőcsoport.

Az ISIS egy ultrakonzervatív koránértelmezés alapján az alkohol és a káromkodás mellett betiltotta és szigorúan bünteti a dohányzást is az általa ellenőrzött területeken. Bár cigarettázást és különösen a muszlim világban elterjedt vízipipázást egyetlen iszlám országban sem tiltják, az ISIS értelmezése szerint a dohányzás mint lassú öngyilkosság, Isten ellen elkövetett bűnnek számít – írja a Los Angeles Times.

A terrorszervezetben valószínűleg nem gondolták át a tiltást: a WHO legutolsó adatai szerint Szíriában a felnőtt férfiak fele, míg a nők tíz százaléka rendszeres dohányos, a leszokás pedig nem könnyű. Akkor is, ha a tiltás megszegőinek járó legenyhébb büntetés negyven korbácsütés, de lehet börtön és kivégzés is. Sokan, akik a török határ mellett élnek, Törökországba járnak cigarettázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik