Nagyvilág

Volt elnöke kiadatását kéri Grúzia

Miheil Szaakasvili (miheil szaakasvili, grúzia, )
Miheil Szaakasvili (miheil szaakasvili, grúzia, )

Szaakasvili Ukrajnában talált menedéket, miután a kormányváltás után fegyveres szervezkedéssel és közpénz elsikkasztásával vádolták meg.

Miheil Szaakasvili volt grúz elnök őrizetbe vételét és kiadatását kéri Grúzia főügyészsége az ukrán hatóságoktól – tudósít az MTI. Szaakasvilit Grúziában körözik, miután több ügyben is vádat emeltek ellene, de annak ellenére, hogy Grúzia és Ukrajna közt kiadatási egyezmény van, az ukrán fél nem működik együtt az ügyben – jelezte a grúz főügyészség.

Az, hogy a 2012-es grúziai kormányváltás után Szaakasvili leköszönő kormányának több tagja ellen is büntetőperek indultak, nemzetközi bírálatot váltott ki. Szaakasvilit azzal vádolják, hogy 2005-ben fegyveres támadást szervezett egy grúz parlamenti képviselő ellen, 2009 és 2012 között pedig jogosulatlanul költött el ötmillió dollár közpénzt.

A volt elnök 2013 végén távozott Grúziából, azóta jórészt Amerikában és Ukrajnában tartózkodik. Petro Porosenko ukrán államfő a kormányzati reformokkal foglalkozó nemzetközi tanácsadói testületének élére nevezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik