Nagyvilág

Tűzszünetben is ostromolják az ukrán várost

ukrán harcok (ukrajna, donyeck, )
ukrán harcok (ukrajna, donyeck, )

Az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére vasárnap is folyamatos volt az ágyúzás és a gépfegyverropogás a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által hetek óta ostromlott Debalceve közelében - jelentették az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói.

Az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére vasárnap is folyamatos volt az ágyúzás és a gépfegyverropogás a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által hetek óta ostromlott Debalceve közelében – jelentették az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói.

   “Egész éjjel és napközben is lőttek” – mondta egy Oleg nevű felkelő a szeparatisták egyik fellegvárának számító Donyecktől mintegy 65 kilométerre északkeletre fekvő vasúti csomópontnál.
    “Csak a parancsra várunk, hogy támadást indítsunk a város ellen. Ez néhány napon belül kétségtelenül meg fog történni” – tette hozzá a férfi.
    A francia hírszolgálat munkatársai szerint a debalcevei harcok intenzitása alig mérséklődött a tűzszünet életbe lépése óta. A Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő, a szakadárok területébe mélyen beékelődő város környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a lázadók.
    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő csoportja korábban közölte, hogy a tűzszünetet Debalceve és Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják.
    Olekszandr Zaharcsenko, a Donyeck megyei szakadárok önkényesen kikiáltott “népköztársaságának” vezetője leszögezte, hogy a fegyvernyugvás nem vonatkozik Debalcevére.
    “A minszki megállapodásban egyetlen szó sem esett Debalcevéről” – mondta a politikus.
    A most életbe léptetett tűzszünetről csütörtökön Minszkben született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között.
    A dokumentumot a “normandiai négyek”, azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan, szintén a fehérorosz fővárosban tartott csúcstalálkozójukon.
    Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik