Nagyvilág

Visszaverték a dzsihádisták támadását egy iraki támaszpontnál

Az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei megtámadtak egy iraki légitámaszpontot, ahol amerikai tengerészgyalogosok képeznek ki iraki katonákat, de pénteken a helyi biztonsági erők visszaverték az ostromot.

Amerikai és iraki illetékesek közlése szerint a dzsihadisták csütörtökön indítottak ostromot al-Bagdadi település és az amellett fekvő Ain al-Aszad bázis ellen, amelyet már korábban is támadtak. Az iraki erők azonban visszaverték a támadást, és iraki tisztségviselők szerint kiűzték a szunnita dzsihádistákat a városból és nyolcat megöltek közülük. Egy helyi törzsi vezető ugyanakkor azt mondta, hogy al-Bagdadi jelentős része még mindig az IÁ kezén van.

A szunnita többségű Anbár tartományban fekvő támaszponton 320 amerikai tengerészgyalogos nyújt kiképzést iraki katonáknak. Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint a kiképzők több kilométerre tartózkodtak a harcoktól, és nem voltak közvetlen veszélyben.

Az Egyesült Államok korábban sok katonai tanácsadót küldött Irakba az IÁ elleni harc segítésére, de közölte, hogy katonái nem fognak harcba avatkozni a dzsihádistákkal szemben.

Támadások Iránban, Szíriában

Eközben a Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció tagjai tizenöt légicsapást hajtottak végre az IÁ állásai ellen, ebből hetet Irak, nyolcat Szíria területén. Az amerikai fegyveres erők közlése szerint Irakban az Ain al-Aszad támaszpont környékén, emellett Moszulban és Szindzsárban csaptak le a dzsihádistákra. Szíriában a török határ mentén lévő Kobani kurd határvárosnál, az IÁ erősségének számító Rakkánál és az északkeleti Deir ez-Zór térségében intéztek támadásokat a dzsihadisták ellen.

Rami Abdel Rahman, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet igazgatója arról számolt be, hogy Szíria északkeleti részén, az iraki határ mentén az IÁ 20 harcosa, valamint egy civil vesztette életét a légitámadásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik