Nagyvilág

Egyiptomi keresztények kivégzésével fenyeget az Iszlám Állam

21 egyiptomi koptot raboltak el. Kést tartanak a torkukhoz.

Most a terrorszervezet Líbiai ága csapott le. Képeket adtak ki arról, ahogy a 21 egyiptomi kopt keresztény a korábbról ismert narancssárga kezeslábasban térdel a homokban. A kezük hátra van kötve, mögöttük fekete ruhás álarcosok állnak, kést tartva a nyakukhoz.

Az Iszlám Állam még a múlt hónapban jelentette be, hogy elrabolt 21 egyiptomit. Jórészt építőmunkásokról van szó, akik az egyiptomi keresztény kisebbséghez tartoztak.

A terrorszervezet Irakban és Szíriában viszonylag nagy területeket ural. A líbiai ág önmagát Vilájat Tarábulusznak, vagyis Tripoli Tartománynak hívja. Ezzel szeretnék jelezni, hogy ahhoz a Kalifátushoz tartoznak, amit az Iszlám Állam önkényesen kikiálltott.

Az elraboltak hozzátartozói levéllel fordultak Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökhöz, amelyben arra kérik az egyiptomi államfőt, hogy fogadja őket. Az al-Maszri al-Jóm című napilap szerint a levélből kiderül, hogy eredetileg egy tiltakozóakciót akartak tartani az egyik kairói elnöki palota előtt, de azt a hatóságok megakadályozták.

A levélben a családok azt sérelmezik, hogy a tartományi tisztségviselőket nem érdekelte az ügyük. A panaszokra reagálva az elnöki hivatal egy közleményben afelől biztosította a nyilvánosságot, hogy egy külön erre a célra alakult válságstáb szüntelenül a túszok kiszabadításán fáradozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik