Nagyvilág

Cameron: fent kell tartani az Oroszország elleni szankciókat

Bár Michael Fallon brit védelmi miniszter üdvözölte a kelet-ukrajnai tűzszünetről szóló minszki megállapodást, David Cameron kormányfő csütörtökön leszögezte: az Oroszországgal szembeni európai uniós gazdasági szankciókat csak akkor szabad feloldani, ha az orosz elnök "változtat magatartásán".

“Ha ez egy valódi tűzszünet, azt természetesen üdvözöljük. Azonban az a legfontosabb, hogy mi történik a helyszínen, nem az, hogy milyen szavak szerepelnek egy papíron. Világossá kell tennünk Vlagyimir Putyin számára, hogy amíg nem változik magatartása, a jelenlegi szankciókon nem módosítunk” – mondta Cameron Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója előtt.

Korábban Cameron a brit parlamentben úgy fogalmazott, “fontos európai kontinensünk számára, hogy az agressziót és a brutalitást ne jutalmazzuk megalkuvási politikával”.

A nap folyamán Michael Fallon brit védelmi miniszter francia kollégájával, Jean-Yves Le Driannal való egyeztetéseit követően közölte, hogy a két ország üdvözli a minszki megállapodást. Egyúttal azonban azt is leszögezték, hogy továbbra is határozott fellépésre van szükség Putyinnal szemben, és a nemzetközi közösségnek szembe kell szállnia az orosz agresszióval.

A francia-brit találkozón elvileg részt vettek volna a két ország külügyminiszterei is, de Laurent Fabius, a francia diplomácia vezetője az ukrajnai helyzettel kapcsolatos tárgyalások miatt részvétele lemondására kényszerült. Fabius közölte, hogy ennek ellenére a nap folyamán tájékoztatni fogja brit kollégáját, Philip Hammondot a fejleményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik